Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

El govern del Botànic, a debat en la televisió d'À Punt Mèdia

Els portaveus parlamentaris a les Corts debaten sobre els 3 anys del pacte de legislatura que va desallotjar el PP de la Generalitat.

La primera formació del Consell després de l'Acord del Botànic / J. A. Calahorro (GVA)

El diumenge 24 de maig de 2015 se celebraren eleccions autonòmiques i municipals a la Comunitat Valenciana. Uns comicis en què el Partit Popular no només perdia les principals ciutats sinó també el govern de la Generalitat després de 20 anys.

Uns resultats que per a Ximo Puig significaven que els valencians "havien votat pel canvi". Un canvi que, segons Puig, havien de liderar els socialistes valencians.

Però per a poder formar govern havia d'aconseguir-se un pacte d'esquerres. PSPV, Compromís i Podem inicien unes negociacions que 19 dies després veuen la llum. La líder de Compromís, Mónica Oltra, els va definir com els dies més difícils de la seua vida. Havia nascut l'Acord del Botànic. Un pacte ideològic que els tres partits firmen a l'emblemàtic jardí valencià l'11 de juny de 2015.

També es pacta que Ximo Puig siga el nou president de la Generalitat i el repartiment de les conselleries entre el PSPV i Compromís, mentre que Podem assegurava el seu vot per a la investidura, tot i que després només van votar a favor 8 dels 13 diputats de la formació morada.

Ximo Puig és investit el 25 de juny amb la promesa de governar "per a tots i per a totes". Mónica Oltra va augurar que seria "un pacte sòlid per a tota la legislatura".

En els tres anys s'han complit promeses com la de traspassar l'hospital d'Alzira a la gestió pública, eliminar el copagament i tornar la sanitat universal. Més dificultats hi ha hagut amb el decret de plurilingüisme, destinat a resituar el valencià com a llengua vehicular a l'escola. Ha quedat en suspens per una sèrie de decisions judicials, instigades per l'oposició. La Conselleria ha fet una nova llei, en vigor des de febrer.  

El cavall de batalla del govern valencià ha sigut lluitar contra l'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, una lluita que continua amb el govern de Pedro Sánchez, qui ha decidit no tocar l'assumpte en el que queda de legislatura.

En l'últim any, el dos partits de govern, PSPV i Compromís, també han hagut de fer front a presumptes acusacions de corrupció. 

Per a fer balanç dels tres anys de legislatura À Punt Mèdia ha organitzat un debat amb els portaveus parlamentaris de totes les forces polítiques amb representació a les Corts. S'emetrà el dimarts 3 de juliol, a les nou i mitja de la nit, en la televisió d'À Punt.

Isabel Bonig, en representació del PP; Manolo Mata, pel PSPV-PSOE; Fran Ferri, en nom de Compromís; Antonio Estañ, per Podem; i Mari Carmen Sánchez, per Ciutadans, analitzaran la gestió del Consell. El debat estarà moderat per la periodista Victòria Maso.

I el dimecres 4 de juliol, en l'informatiu À Punt Notícies nit serà entrevistat en directe el president de la Generalitat, Ximo Puig.

També et pot interessar