El govern central només modificarà els aspectes més controvertits de la Lomqe

Aquesta decisió contradiu l'esborrany de la reforma del Ministeri d'Educació.

La ministra d'Educació, Isabel Celaá, en una imatge d'arxiu
La ministra d'Educació, Isabel Celaá, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha afirmat que el Govern d'Espanya tan sols es limitarà a "modificar els aspectes més controvertits" de la Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), que va aprovar el Partit Popular l'any 2013, com és el cas dels articles referents a les llengües cooficials. D'aquesta manera, es reformarà parcialment i s'evitarà derogar-la del tot, encara que l'esborrany de la reforma que prepara el Ministeri d'Educació conté una disposició en què s'assenyala la derogació de la també coneguda com llei Wert.

"Ens limitem a modificar els aspectes més controvertits que la LOMQE va introduir en la LOE (Llei orgànica d'educació, aprovada en 2006), sense perjuí que es parle de la derogació completa de la Lomqe", ha explicat Celaá en la Comissió d'Educació del Congrés. La compareixença de Celaá va ser sol·licitada pel Partit Popular, Units Podem i Ciutadans perquè la ministra explicara el seu avantprojecte de modificació, elaborat "en temps rècord", segons Celaá, i impulsat per la urgència de dur a terme una reforma en el sistema educatiu, segons les seues paraules.

Per a Celaá, la derogació completa de la Lomqe "no resoldria els problemes". Per això el seu ministeri planteja una nova redacció de la LOE. "Obrim ara un temps per a l'aportació i el diàleg", ha dit Celaá als representants dels diversos grups parlamentaris.

Nivell "adequat" de castellà i de les llengües cooficials

La ministra ha insistit que amb aquesta reforma tot l'alumnat acabarà l'ESO amb un nivell adequat d'expressió oral i escrita tant en castellà com en les llengües cooficials. Celaá ha defensat l'aprenentatge del castellà amb la presència adequada de les llengües pròpies de cada comunitat, a més de ressaltar que el sistema descentralitzat "ha tingut i continua tenint més avantatges que inconvenients per a un sistema educatiu de qualitat".

Amb la nova norma, l'administració central es reserva el dret a determinar entre el 55 i el 65 per cent dels currículums educatius, que completaran les comunitats autonòmiques, encara que s'establirà un control per part del govern espanyol.

"En els últims cursos d'educació primària i secundària es farà una avaluació per a establir les metes aconseguides pels estudiants", ha explicat. A més, ha recordat que la redacció de la Lomqe de la disposició addicional 38 ha sigut parcialment anul·lada pel Tribunal Constitucional.

Aquesta disposició obligava les comunitats amb llengua cooficial a pagar un centre privat a les famílies que volgueren que els seus fills estudiaren en castellà com a llengua vehicular i no trobaren un centre públic. Així mateix, Celaá ha subratllat que "la utilització d'una llengua no pot ser objecte de discriminació".

També et pot interessar

stats