El Govern d'Espanya es compromet a defensar el jutge Llarena "fins a les últimes conseqüències"
L'actuació suposa una rectificació de la postura mantinguda per Justícia fa uns dies.
La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha assegurat que l'estat defensarà "fins a les últimes conseqüències" la jurisdicció espanyola i Llarena en la demanda presentada contra ell per l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i quatre exconsellers fugats, i ha posat l'accent que no hi ha hagut cap canvi en el govern central, sinó solament un estudi de cadascuna de les accions per a realitzar-les "bé".
A ulls de la majoria de les associacions judicials, l'actuació suposa una rectificació de la postura mantinguda per Justícia fa uns dies, quan va explicar que només es personaria si el jutge belga qüestionava la instrucció del procés, però en cap cas per manifestacions de caràcter privat del jutge Llarena.
La majoria de les associacions judicials celebren el "necessari" canvi de postura del govern de Sánchez en relació amb la contractació d'un despatx belga per a defensar la sobirania jurisdiccional espanyola en el procediment civil obert a Bèlgica contra el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.
Després d'un cap de setmana en el qual diferents associacions de jutges i fiscals, així com diversos partits polítics, hagen instat el govern de Sánchez a assumir la defensa de Llarena, el president de l'Associació Professional de la Magistratura, Manuel Almenar, celebra que s'haja imposat la sensatesa i l'interés d'Espanya. I recorda que l'Advocacia de l'Estat ja va defensar en diversos informes la personació en entendre que la demanda està sustentada en fets relacionats amb l'exercici del càrrec com a jutge i no en qüestions privades de Llarena.
Reaccions polítiques
El Partit Popular no comparteix el punt de vista de l'executiu i ha registrat una compareixença urgent de la ministra al Congrés perquè fixe definitivament el criteri sobre la demanda de Puigdemont al magistrat. També insta la Fiscalia General de l'Estat perquè estudie si pot querellar-se contra el jutjat belga que instrueix la causa. "La Fiscalia General de l'Estat haurà d'estudiar fins a quin punt es pot querellar contra el jutjat belga per immiscir-se en la immunitat i la integritat de la jurisdicció espanyola", ha afirmat Pablo Casado, el president del PP.
Ciutadans vol que el govern central done "suport sense fissures" al magistrat del Suprem. "Donem suport sense fissures a la labor de jutges i fiscals en la nostra jurisdicció", ha assegurat el president de Ciutadans, Albert Rivera.
Una posició distinta és la que té Podem, ja que es mostra en contra que l'estat central costege la defensa de Llarena. "Pretendre defensar amb els impostos dels espanyols un jutge per una qüestió privada, no ens sembla l'opció més adequada", ha destacat la portaveu adjunta de Podem, Ione Belarra.
Des del PDeCAT, el portaveu al Congrés, Carles Campuzano, considera que Sánchez "s'ha acovardit per la pressió de la dreta judicial, mediàtica i política", ha dit, i que per això ha canviat de criteri. A més, consideren que la decisió és un "error".