El Govern d'Espanya vol obrir diàleg amb la Generalitat abans de recórrer al Tribunal Constitucional contra la llei de concòrdia

La Moncloa explora la mateixa via que va intentar amb la norma aprovada pel Govern d'Aragó, però en aquella ocasió va acabar presentant un recurs d'inconstitucionalitat davant del Constitucional

El ministre de Política i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, durant la roda de premsa
El ministre de Política i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, durant una roda de premsa / Alberto Ortega (Europa Press)

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, ha avançat que el Govern activarà l'article 33.2 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional per a obrir "un procediment de negociació" amb la Generalitat. Este anunci ve després que el ple de les Corts ha aprovat este dijous definitivament la llei de concòrdia amb els vots del PP i Vox. D'esta manera, La Moncloa explora la mateixa via que va intentar amb la llei de concòrdia aprovada pel Govern d'Aragó, però en aquella ocasió l'executiu del popular Jorge Azcón no es va asseure amb el govern central per a negociar modificacions de la norma. Finalment, el Consell de Ministres va presentar un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional.

El ministre de Memòria Democràtica ha reclamat al govern valencià que en este cas "accepten dialogar" sobre la llei autonòmica que el PP i Vox han aprovat a les Corts, que substitueix la llei de memòria democràtica a la Comunitat Valenciana del 2017 i es retrotrau fins al 1931 en lloc de fins a l'inici de la democràcia. "És necessari canviar-la i que condemne expressament el franquisme, que no iguale la dictadura a altres períodes democràtics i que facilite la labor d'entitats memorialistes", ha exigit Torres, alhora que ha recordat que Aragó es va negar a negociar i la seua llei de concòrdia està "suspesa cautelarment" pel TC.

Prèviament, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha lamentat que, després d'aprovar-se la norma al parlament valencià, "s'ha culminat la infàmia que estava mesos damunt de la taula". "La infàmia d'una proposta de llei del Partit Popular i de Vox a la Comunitat Valenciana que per primera vegada convertia en llei el blanqueig del franquisme", ha denunciat. Per a qui també és secretària general dels socialistes valencians, la llei de concòrdia "iguala les víctimes amb els botxins, i infringeix els drets fonamentals i els drets humans de les víctimes del franquisme, de la dictadura, de la guerra, tal com diu l'ONU".

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha defensat el projecte abans de la votació definitiva, recalcant que "la diferència" entre la llei de memòria democràtica de l'anterior govern del Botànic i la de concòrdia del seu equip que s'ha aprovat és que el Consell, format pel PP i Vox, ratifica "els drets de totes les víctimes de violència política".

També et pot interessar

stats