El govern destitueix Paz Esteban com a directora del CNI pel cas Pegasus i nomena a Esperanza Casteleiro

La nova directora té davant una missió àrdua: llavar la cara del CNI després que les escoltes en els mòbils de Sánchez i de diversos ministres hagen produït una bretxa en la seguretat nacional

Imatge d'arxiu de la directora del Centre Nacional de Intel·ligència (CNI), Paz Esteban / Europa Press
Imatge d'arxiu de la directora del Centre Nacional de Intel·ligència (CNI), Paz Esteban / Europa Press

El govern espanyol ha destituït la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, Paz Esteban, pel cas de l'espionatge amb Pegasus. Una destitució que arriba envoltada de polèmica després que el govern central reconeguera l'espionatge al mòbil del president, Pedro Sánchez, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

A continuació, el Consell de Ministres ha nomenat l'actual secretària d'estat de Defensa, Esperanza Casteleiro, nova directora del CNI.

Casteleiro (Madrid, 1956), mà dreta de la ministra de Defensa, Margarita Robles, té davant una missió àrdua: llavar la cara del CNI després que les escoltes als mòbils de Sánchez i de diversos ministres haja produït una bretxa en la seguretat nacional.

La ministra de Defensa ha informat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del nomenament de Casteleiro, una dona que, com Esteban, va ingressar en el CNI el 1983 i va ocupar el càrrec de secretària general del centre entre el 2004 i el 2008.

Una roda de premsa que ha començat amb la confirmació que tres telèfons del govern van ser infectats amb Pegasus. Es tracta de Presidència, Defensa i Interior.

A més, Margarita Robles ha assegurat que té la plena confiança del president del govern, Pedro Sánchez. Una contestació que ha donat a tots aquells que demanen la seua dimissió.

L'eixida d'Esteban pot obrir la porta, segons la intenció de l'executiu, al tancament de la crisi del cas Pegasus, una de les més greus d'una legislatura convulsa.

Paz Esteban va acudir al Congrés la setmana passada per a informar, a porta tancada, de la investigació interna sobre el suposat espionatge a polítics independentistes, amb l'ull de l'huracà posat sobre el paper que va poder tindre el CNI en aquestes escoltes i també en la seua gestió en l'espionatge a Pedro Sánchez i Margarita Robles.

Les explicacions que va donar la ja exdirectora del CNI en la comissió de secrets no han servit per a tancar la polèmica.

Margarita Robles compareixerà aquest dimarts després de la roda de premsa del Consell de Ministres.

L'escàndol de l'espionatge ha posat la directora del CNI en el centre de la diana de partits com Esquerra, la CUP o Junts, que han demanat que es depuren responsabilitats i han apuntat directament els serveis d'intel·ligència.

Oriol Junqueras demana "restaurar la confiança dels ciutadans"

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, que aquest dimarts s'ha reunit a Alacant amb agrupacions d'esquerres, ha exigit la màxima transparència sobre el cas Pegasus.

Considera que l'espionatge dels telèfons mòbils està fora de la bona pràctica democràtica. Tot i que no ha volgut valorar la destitució de la directora del CNI, ha dit que el govern espanyol ha de treballar per "a restaurar la confiança dels ciutadans que volen saber si han sigut o no espiats".

També el soci de coalició de l'executiu, Unides Podem, ha assenyalat la necessitat d'assumir responsabilitats polítiques per l'escàndol de l'espionatge i, encara que no ha posat noms, ha assenyalat el CNI.

També et pot interessar

stats