El govern està disposat a reformar la tarifa regulada de la llum per a baixar volatilitat
La ministra assegura que l'"aparatosa escalada" del preu majorista de la llum "no té un traducció igualment aparatosa ni tan tremenda en la factura dels consumidors domèstics"
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha obert la porta a reformar la tarifa regulada de la llum o PVPC per a reduir la dependència que té del mercat majorista elèctric (pool), actualment en màxims històrics.
"Aquests dies, estem veient com hi ha una demanda important per part de les empreses elèctriques i d'organitzacions o sectors d'introduir canvis en la tarifa regulada, que és una cosa que hem de buscar. No obstant això, sabem que les tarifes regulades de què disposem són més barates que les del mercat lliure, en el qual es paga una prima precisament per a evitar la volatilitat", ha dit Ribera en una entrevista en Cadena Ser.
La ministra ha assegurat que des de l'any 2013, la tarifa regulada ha permés als usuaris que s'hi han acollits (uns 10 milions enfront de 17 milions en el mercat lliure) beneficiar-se d'un descompte respecte a les tarifes de mercat a causa, precisament, d'eixa prima.
No obstant això, atés que es preveu que el mercat majorista continuarà tenint una evolució ascendent, "probablement" caldrà buscar alguna fórmula perquè la tarifa regulada, que hui dia depén molt de la volatilitat del mercat elèctric (un terç del preu final), incorpore "lleugerament" eixa prima que dona estabilitat.
Entre les possibles fórmules per a reformar la tarifa, la ministra ha esmentat la possibilitat d'incorporar un tram fix "una mica més alt", mentre que l'associació elèctrica Aelec ha advocat per desvincular-la del pool i vincular-la a preus estables.
D'altra banda, Ribera ha lamentat el rebuig de la Comissió Europea a reformar el sistema marginalista de fixació de preus en els mercats majoristes europeus, en virtut del qual, totes les tecnologies es retribueixen al mateix preu que l'última a entrar per a cobrir la demanda i que, generalment, es correspon amb la més cara (el gas).
La ministra ha defensat l'actuació del govern per a rebaixar el rebut de la llum i ha repassat la sèrie de mesures posades en marxa per a reformar el sistema amb l'objectiu d'abaratir la factura de llars i empreses i que permeten dibuixar una perspectiva de mitjà i llarg termini amb un horitzó "molt més clar".
També ha actuat a curt termini per a mitigar l'impacte de la pujada del preu majorista de la llum amb la rebaixa de l'IVA i la suspensió de l'impost a la generació, ha recordat Ribera.
"L'escalada dels preus majoristes és enormement aparatosa i tremenda, però no té un traducció igualment aparatosa ni tan tremenda en la factura dels consumidors domèstics, tot i això en alguns si que té un impacte i cal parar-hi atenció, enfortint les mesures no sols per als vulnerables sinó també per als consumidors mitjans", ha dit.
Els actuals preus del pool elèctric es deuen a l'increment dels preus del gas i dels drets d'emissió del CO₂, factors que no depenen de l'Executiu que, ha subratllat, a curtíssim termini seguirà concentrat en la rebaixa fiscal del rebut de la llum, ha assenyalat.
El preu de la llum bat rècord per quart dia consecutiu
Justament aquest dijous el preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista s'ha situat, en plena onada de calor, en 115,83 euros megawatt hora (MWh), amb el que bat el rècord històric per quart dia consecutiu i supera en un 1,6% l'anterior, fixat per a aquest dimecres en 113,99 euros.