El govern espanyol ajorna la tramitació de la senda de dèficit per falta de suport parlamentari
El Consell de Ministres suspén la votació al Congrés, prevista per a dijous, per no tindre assegurats els vots de Junts
El govern espanyol ha anunciat este dimarts que retira la tramitació al Congrés del sostre de despesa i la senda de dèficit per als pressupostos estatals, que es votava dijous, per falta de suports parlamentaris per a tirar-la avant. La decisió arriba després que haja fracassat l'intent del PSOE d'atraure Junts a un acord perquè votaren a favor dels objectius d'estabilitat pressupostària fixats per l'executiu, segons ha avançat El País i han confirmat posteriorment la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría.
La coalició de govern que encapçala Pedro Sánchez busca així guanyar temps per a reconduir la relació amb el partit de Carles Puigdemont, i tindre els suports per a evitar un nou rebuig al Congrés en la votació que estava prevista per a dijous. El Consell de Ministres ha materialitzat hui la retirada de la normativa, decisió amb la qual pretén oferir una nova oportunitat al diàleg i esgotar totes les possibilitats d'aconseguir un pacte que seria beneficiós per a comunitats autònomes i ajuntaments, segons defenen.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha demanat al Partit Popular “un exercici de responsabilitat” per a avançar que votarà en contra d’una llei que, diu, és fonamental perquè les comunitats autònomes i els ajuntaments consoliden les seues polítiques en matèria d’educació, sanitat o serveis socials. “Farem el que estiga en les nostres mans per arribar a un acord (...) Una vegada més, s’ha imposat una decisió irresponsable, erràtica, d’anar contra el govern, a pesar que els grans beneficiaris són els ciutadans d’este país”, ha assegurat Alegría.
El Congrés anava a votar per segona vegada este dijous la senda d'estabilitat per al període 2025-2027 i tot apuntava que anava a repetir-se el resultat de la primera votació: rebuig amb els vots del PP, Vox i Junts. Una nova derrota parlamentària per a la coalició de govern que formen el PSOE i Sumar.
La retirada de la tramitació dels objectius, de moment sense data límit per a reactivar-la, deixa en suspens la presentació del projecte de pressupostos de l'Estat per al 2025. El que és segur és que ja no podrà complir amb el calendari previst en la llei, que exigeix que siga aprovat en Consell de Ministres i entre al Congrés abans d'octubre.
Dubtes sobre els objectius de dèficit i deute
La senda d'estabilitat conté els objectius de dèficit, deute i despesa per a totes les administracions del país, de manera que constitueix la base sobre la qual es construeixen tots els pressupostos per a l'exercici següent. Encara que el govern no aconseguira aprovar-la, sí que podria elaborar i presentar els pressupostos, però haurien d'estar adaptats als últims objectius d'estabilitat remesos a Brussel·les, en este cas amb data d'abril del 2023.
Els objectius proposats per l'executiu espanyol —i ara retirats— preveuen que el dèficit públic baixe al 2,5% del PIB l'any que ve. Són dos dècimes per davall del que arreplegaven els objectius remesos a Brussel·les (2,7%) i que entrarien en vigor si la nova senda no resulta aprovada. L'aplicació d'un límit o l'altre afectarà especialment les comunitats autònomes i ajuntaments, que amb els nous objectius podrien registrar una dècima de dèficit i equilibri pressupostari, respectivament, enfront de la dècima de superàvit que exigeixen les metes del pla d'estabilitat.
Fonts d'Hisenda al·ludeixen especialment a este marge pressupostari —que xifren en 12.000 milions en dos anys— per a reclamar un acord que preserve els recursos per a la sanitat, l'educació o la dependència, assenyalen. Així mateix, carreguen contra la irresponsabilitat del PP, a qui acusen de generar un greu perjudici a les administracions autonòmiques i locals per càlculs partidistes i electoralistes.
Junts, que va votar en contra de la senda la primera vegada que va passar pel Congrés al juliol, ja va advertir este dilluns que tornarien a dir no si els objectius eren els mateixos, cosa que deixava marge per a un canvi de postura si la senda es modifica.
En cas que el govern finalment renuncie a presentar pressupostos o que, si ho fa, el Congrés els tombe, es prorrogarien automàticament els comptes del 2023, que són els que estan en vigor actualment. Els pressupostos del 2025 serien els primers adaptats a les noves regles fiscals europees, que l'executiu ha de plasmar en un pla fiscal estructural a mitjà termini que enviarà a Brussel·les el 15 d'octubre.
Feijóo: "Les reunions a Suïssa han eixit malament"
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, no ha tardat a reaccionar després d'assabentar-se de la retirada de la senda d'estabilitat. "Sembla que les reunions a Suïssa han eixit malament" i s'ha decidit que "Espanya no tinga, almenys de moment, pressupostos per al 2025", ha dit, irònic. "Esta Espanya actual és una Espanya ingovernable i este govern, en lloc de ser humil i buscar suports, és arrogant i superb i insulta l'oposició tot el dia", ha denunciat en una entrevista en una cadena de televisió. Feijóo, que és també el cap de l'oposició, ha recordat l'afirmació de Sánchez quan va afirmar que un govern sense pressupostos "no té cotxe ni gasolina". Ara, ha recalcat, el mandatari socialista no té ni una cosa, ni l'altra.