Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El govern espanyol admet converses amb ERC per a crear un consorci fiscal amb Catalunya

Este organisme s'encarregaria de la tasca de recaptar el 100% dels impostos en la comunitat autònoma

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez / Lorena Sopêna (Europa Press)

El govern espanyol ha admés este dijous que en les converses amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), a la taula hi ha la possibilitat de crear un consorci tributari entre l'Estat i la Generalitat, al qual s'encarregaria la tasca de recaptar el 100% dels impostos en la comunitat autònoma. 

Així ho han indicat fonts de l’executiu central, que ha remarcat que eixa potestat, la de recaptar la totalitat dels impostos de Catalunya, ve arreplegada en l'Estatut. En eixe sentit, La Moncloa i també Ferraz insisteixen que la proposta que els socialistes faran a ERC perquè donen suport a la investidura del líder del PSC, Salvador Illa, passa per desenvolupar el que ja està recollit en l'Estatut d'Autonomia.

Les negociacions estan en marxa, i apunten que les pilota el PSC, que fins ara no ha comunicat “ni avanços ni retrocessos” respecte a un acord amb els republicans que puga obrir les portes del govern a Illa. No obstant això, reconeixen que a la taula està la negociació d'este consorci tributari —una proposta que havia llançat Illa durant la campanya electoral de les eleccions catalanes del 12M— i que esta mesura pot suposar la recaptació del 100% dels tributs, però no s'han concretat els detalls ni el percentatge d'impostos que assumiria.

En concret, l'article 204 de l'Estatut, dedicat a l'Agència Tributària de Catalunya, assenyala que “la gestió, recaptació, liquidació i inspecció” dels tributs de l'Estat recaptats a Catalunya “correspondrà a l'administració tributària de l'Estat, sense perjuí de la delegació que la Generalitat en puga rebre, i de la col·laboració que puga establir-se especialment quan ho exigisca la naturalesa del tribut”.