El govern espanyol adverteix que la llei de concòrdia valenciana vulnera la Constitució i els acords internacionals
El Ministeri de Política Territorial i Memòria dona vint dies a la Generalitat per a contestar i, en cas de no arribar a un acord, presentarà recurs d'inconstitucionalitat
El Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica ha exposat este dimecres les raons per les quals considera que la llei de concòrdia de la Generalitat —aprovada en un ple de les Corts l’11 de juliol passat, amb els vots del PP i de Vox, quan encara formava part del govern autonòmic— "vulnera la Constitució i els acords internacionals sobre drets humans i protecció de les víctimes".
Este text, tramitat ara just fa un any (abril del 2024), va entrar en vigor el 26 d’agost passat, durant l'últim ple del parlament valencià abans de les vacances d'estiu, substituint la llei de memòria democràtica, que va ser totalment derogada.
En el seu moment, l’oposició va criticar durament la mesura, que equipara la dictadura franquista amb la democràcia durant la Segona República. La norma tampoc va agradar en l'àmbit acadèmic. Veus expertes en història i memòria democràtica van mostrar el seu rebuig a la llei durant els últims mesos de tramitació i la preocupació davant d'una norma que consideraren que té “greus mancances científiques, pel desconeixement dels fonaments bàsics de les qüestions que aborda”. Així ho traslladaren, en concret, en una declaració conjunta el passat maig els departaments d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València (UV), Humanitats Contemporànies de la Universitat d'Alacant (UA) i Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló.
El valencià no ha sigut l’únic govern autonòmic de PP i Vox que ha aprovat una llei d’estes característiques. El Parlament de Castella i Lleó també ho va intentar, amb un resultat diferent: el 25 de setembre del 2024, el mateix Parlament va derogar la llei de concòrdia que el president Mañueco (PP) havia pactat amb Vox. El partit d’ultradreta va preguntar aleshores als exsocis de govern per què rebutjaven un text que havien defés fins a l’últim moment.
Ara, el Ministeri que dirigeix Ángel Víctor Torres ha instat el govern valencià a contestar a les seues observacions abans del 22 d'abril. En cas de no fer-ho en els pròxims vint dies, l'executiu estatal presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la norma.