Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

El govern espanyol anuncia al valencià el finançament més alt rebut mai coincidint amb el concert català

El Ministeri d'Hisenda xifra en 15.883 milions d'euros la quantia total que rebran les arques valencianes del sistema de finançament autonòmic

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en el ple del Congrés el 23 de juliol / Borja Sánchez Trillo (EFE)

El Ministeri d'Hisenda ha notificat a la Comunitat Valenciana este dimarts que rebrà vora 14.000 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte per a l'exercici 2025. És la quantitat "més alta" de la història de l'autonomia, segons destaca en un comunicat la delegació del govern espanyol. L'anunci arriba just el mateix dia en què ha esclatat la preocupació dins del Consell, del PP, per les informacions conegudes sobre el "concert econòmic solidari" pactat entre el PSC i Esquerra Republicana a Catalunya, a canvi d'investir Salvador Illa com a president d'esta autonomia. I a penes uns minuts després que l'executiu valencià ha denunciat per boca del president, Carlos Mazón, i la portaveu, Ruth Merino, que l'acord amaga un "colp d'estat fiscal" que portaran si cal al Tribunal Constitucional.

La delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana explica que el Ministeri d'Hisenda ha remés una carta a la responsable autonòmica del ram on apareixen tant l'import provisional dels lliuraments a compte dels recursos del sistema de finançament de l'any que ve com la previsió de la liquidació definitiva per al 2023. La xifra exacta dels diners que ingressaran les arques valencianes per al 2025, 13.974 milions, suposen "un increment del 10,12%" respecte als 12.690 rebuts el 2024 per este mateix concepte.

Els lliuraments a compte són la part substancial del sistema de finançament autonòmic i es calculen a partir dels recursos tributaris que s'estima que s'ingressaran al llarg de l'exercici en concepte d'IRPF —la tarifa autonòmica— més els percentatges que marca la llei que correspon a cada comunitat autònoma de l'IVA i impostos especials i que l'Estat central avança, tal com explica la institució encapçalada per Pilar Bernabé.

D'esta manera, les autonomies percebran en total 147.412 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte l'any vinent, com ja va avançar la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en l'última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera el 15 de juliol. La xifra és la més gran de la història i suposa un augment del 9,5% respecte del volum de les del 2024. "Són números que corroboren el compromís del govern amb la suficiència de recursos per a tots els territoris, perquè puguen prestar amb la màxima qualitat els serveis públics dels quals són responsables", assenyala l'executiu estatal.

L'administració central precisa també que "l'increment dels lliuraments a compte és reflex de la previsió que prosseguisca el creixement econòmic d'Espanya i també és símptoma que les mesures que va desenvolupar el govern per a mitigar les conseqüències econòmiques de la pandèmia i ara de la invasió d'Ucraïna fan efecte per a donar continuïtat a la recuperació i a la creació d'ocupació".

Liquidació del 2023

Quant a la previsió de la liquidació definitiva per a l'any 2023, la Comunitat Valenciana percebrà 2.000 milions d'euros, d'acord amb les xifres confirmades al Consell pel Ministeri d'Hisenda. Açò significa que el territori "disposarà en total de 15.883 milions d'euros provinents del sistema de finançament autonòmic, tenint en compte la devolució dels acomptes per l'ajornament de les liquidacions negatives del 2008 i el 2009", conclou el comunicat de la delegació del govern espanyol.