El govern espanyol aprova la llei trans
El text arriba en segona volta al Consell de Ministres “sense grans canvis” respecte al presentat fa un any
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns, en la vespra del Dia Internacional de l'Orgull, el projecte de llei trans, que permet el canvi de sexe registral sense informes mèdics ni psicològics. La futura norma començarà així el seu tràmit parlamentari.
El text ha arribat en segona volta al Consell “sense grans canvis” però amb algunes millores respecte al presentat fa un any, després de dures negociacions dins del govern de coalició, pel departament dirigit per Irene Montero. Ha sigut la mateixa ministra la que ha explicat els detalls del text en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
La llavors vicepresidenta primera, Carmen Calvo, encapçalava les veus crítiques entre els socialistes, manifestant la seua preocupació per la possibilitat d’escollir el gènere “sense més que la voluntat o el desig”, en considerar que podien estar en risc “els criteris d’identitat de 47 milions d’espanyols”.
El Consell d'Estat va aprovar dijous passat el seu informe de l'avantprojecte, que es farà públic quan la llei s'envie a les Corts Generals, un document que s’afig al del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que va demanar elevar als 18 anys la possibilitat de canviar de sexe en el registre sense aval judicial.
L'òrgan de govern dels jutges ha alertat que si no es precisava al text, les dones podrien eixir perjudicades en certs àmbits, com l'esportiu o les proves físiques per a accedir a determinades professions. També va demanar garanties per a evitar situacions fraudulentes i que ningú es canvie de sexe registral per a eludir responsabilitats enfront de víctimes de violència de gènere.
Per la seua banda, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més (Felgtbi+) ha informat que està treballant en unes millores que traslladarà als grups perquè les proposen a través d'esmenes.
Aquestes propostes estan encaminades a garantir que les persones trans refugiades, desplaçades o sol·licitants de protecció internacional, independentment de la seua situació administrativa, no tinguen traves per a fer el seu canvi registral o que l'administració els reconega la seua identitat de gènere.
Montero crida a la tramitació amb urgència
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha cridat aquest dilluns al Congrés a tramitar amb "urgència" la llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, perquè, segons ha assenyalat, "les vides LGTBI, i especialment les de les persones trans, ja no poden esperar més".
Montero ha assenyalat que aquest avantprojecte de llei torna a situar Espanya "a l'avantguarda", com ja ho va fer el país el 2005 amb l'arribada de la llei per al matrimoni igualitari.
La ministra ha destacat alguns aspectes importants de la llei. Així, ha remarcat que s'hi han inclòs mesures en relació amb les persones trans migrants, de manera que, aquelles que puguen acreditar que no poden realitzar el canvi registral de sexe, i en el seu cas de nom, al seu país d'origen, puguen sol·licitar-ho en els documents que se'ls expedisquen a Espanya; també s'hi afig com a supòsit d'infracció molt greu, que comporta multes administratives de fins a 150.000 euros, la victimització secundària com a forma de violència consistent en la falta de diligència deguda en el tractament d'una denúncia o una sol·licitud d'ajuda d'una víctima de violència LGTBI-fòbica que produeix un sofriment addicional a la víctima.
D'altra banda, la norma inclou en aquesta fase de tramitació millores en l'atenció sanitària a les persones intersexuals. Quant a l'àmbit educatiu, a més dels continguts LGTBI en les oposicions i proves d'accés i especialització per a professors que ja contemplava la llei d'inici, es reforcen els continguts LGTBI en la universitat, on s'inclourà formació en diversitat sexual per a docents, sanitaris i jurídics.