El govern espanyol aprova la llei que obliga a la paritat en les empreses, la política i la justícia
L'obligació que cap sexe tinga un pes inferior al 40% afecta societats cotitzades i entitats d'interés públic que tinguen més de 250 treballadors i una xifra de negocis de 50 milions o actius per 43 milions
En l'últim Consell de Ministres abans de les eleccions, el govern espanyol ha aprovat algunes de les mesures anunciades per Pedro Sánchez en mítings electorals, com ara la llei de representació paritària. Una llei que fa que cap sexe pot tindre un pes inferior al 40% en direccions i consells d'empreses, membres del govern, candidatures electorals i òrgans com el Tribunal Constitucional.
La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha destacat que aquesta norma garantirà la paritat en els òrgans de decisió públics i privats, i suposa un "pas més" en el camí cap a la igualtat de gènere.
La norma obliga les empreses a tindre consells i direccions paritàries, és a dir amb un mínim del 40% de dones, una xifra que també aplica a les candidatures electorals i als membres del govern, així com als col·legis professionals i als jurats de premis o reconeixements de caràcter públic.
L'obligació afecta societats cotitzades i entitats d'interés públic que tinguen més de 250 treballadors i una xifra de negocis de més de 50 milions d'euros o actius per 43 milions.
Aquest principi de representació equilibrada afectarà així mateix òrgans constitucionals i de rellevància, com el Tribunal Constitucional, el Consell d'Estat, el Tribunal de Comptes, el Consell Fiscal i el Consell General del Poder Judicial.
Els organismes encarregats de vetlar pel compliment de les obligacions de representació paritària en societats cotitzades i entitats d'interés públic seran la CNMV i l'Institut de les Dones, respectivament.
Terminis per a adaptar-se a la llei
Les empreses tindran diversos terminis per a adaptar la llei en funció de la seua grandària: a partir del 30 de juny de 2024 per a les 35 societats amb més valor de capitalització borsària, des del 30 de juny de 2025 per a les cotitzades amb una capitalització en borsa superior als 500 milions i un any després per a la resta.
En el cas de les empreses grans no cotitzades, hauran de complir l'objectiu del 33% a la fi de juny de 2026 i del 40% a la fi de juny de 2028.
Representació de les dones
Actualment, la presència de dones en els consells d'administració de les societats cotitzades a Espanya se situa en el 29,3% (357 conselleres d'un total de 1.220), i es limita al 19,6% en el cas de l'alta direcció (excloses altes directives conselleres).
En l'àmbit de l'administració general de l'Estat, els òrgans superiors i directius (per exemple, les secretaries d'Estat, les sotssecretaries i les direccions generals) de cada ministeri hauran d'incorporar també aquest principi de representació equilibrada en els pròxims cinc anys, fins a 2028.