Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

El govern espanyol aprova la pujada de pensions i la cotització dels autònoms

L'executiu vol posar fi als abusos dels contractes de curta durada i millorar les condicions de pensionistes i autònoms.

La ministra Magdalena Valerio, durant una roda de premsa / Ballesteros (Efe)

El govern espanyol aprova aquest divendres un macrodecret que inclou l'augment de l'1,6% de les pensions públiques en 2019, l'augment del 7% de la cotització màxima i l'acord amb els autònoms, a partir del qual la base mínima de cotització del col·lectiu pujarà un 1,25% en 2019, i alhora endurirà la cotització per als contractes de curta durada.

El nou índex de revaloració de les pensions farà que aquesta prestació passe a revisar-se cada any amb un indicador lligat a una mitjana de l'IPC interanual dels últims dotze mesos. Aquest mecanisme substituirà, a partir de 2020, l'índex de revaloració de les pensions actual, en què aquestes pugen un 0,25% mentre la Seguretat Social tinga dèficit.

Per a 2019, el decret inclou un augment de les pensions de l'1,6%, i del 3% en el cas de les mínimes. La norma que aprovarà el govern espanyol en l’últim Consell de Ministres també establirà un augment de les bases màximes de cotització del 7% per a l'any que ve.

Aquesta decisió comportarà un augment de la recaptació de 700 milions d'euros, segons càlculs de CCOO, mentre que la CEOE ja ha alertat que suposarà una despesa addicional en les quotes que paguen les empreses a la Seguretat Social de 1.500 milions d'euros.

Punt de mira sobre els contractes de curta durada

Així mateix, el decret inclourà l'augment de la cotització per als contractes de curta durada, per a lluitar, com s'ha assegurat des del govern, contra l'abús en la subscripció de contractes temporals de curta durada. D'aquesta manera, l'executiu pretén equiparar la protecció social dels treballadors que subscriuen aquest tipus de contractes amb aquells que han pogut firmar un contracte de treball de curta durada una mica més llarg i, d'altra banda, incrementar les cotitzacions en aquests contractes com a mesura dissuasiva per a l'empresari.

Per això, es modificarà l'article 151 de la Llei General de la Seguretat Social amb l'objectiu d'elevar l'increment en la cotització pel tancament d'aquest tipus de contractes del 36% actual al 40%.

En aquest sentit, a l'efecte d'acreditar els períodes de cotització necessaris per a causar dret en les prestacions, cada dia de treball es considerarà com a 1,4 dies de cotització, tot i que la previsió no serà aplicable en els supòsits de contractes a temps parcial, de relleu a temps parcial i de contracte fix discontinu.

Augment de la base mínima dels autònoms

En aquest reial decret s'inclou també la mesura que dimecres va anunciar la ministra de Treball, Magdalena Valerio, la qual sancionarà les empreses amb un mínim de 3.126 euros i un màxim de 10.000 euros de multa per cada treballador que estiga mal enquadrat en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA), i que haurien d'estar en el Règim General, o pel transvasament de treballadors del Règim General al REPTA.

Així mateix, s'inclou l'acord subscrit amb les organitzacions d'autònoms que contempla l'increment d'un 1,25% de la base mínima de cotització dels treballadors autònoms a partir de l'1 de gener de 2019, fins als 944,35 euros al mes. El tipus de cotització serà del 30%, amb la qual cosa els autònoms persones físiques hauran de pagar cada mes 5,36 euros addicionals (64 euros més a l'any), encara que a canvi rebran una major protecció. 

També et pot interessar