El govern espanyol aprova la reforma legal que garanteix el dret a avortar i amplia els drets sexuals de les dones

Reconeix per primera vegada el dret a la salut menstrual, permet interrompre l'embaràs sense permís a partir dels setze anys i busca derivar el procediment a la sanitat pública

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, presenta la nova llei en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, presenta la nova llei en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Zipi (Efe)

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest dimarts al projecte de llei de salut sexual i reproductiva que busca reformar l'actual 2/2010, aprovada pel govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, i soterrar els retrocessos que hi va introduir el PP el 2015 per a limitar el dret a avortar de les joves de 16 i 17 anys

La norma aprovada ara, impulsada pel Ministeri d'Igualtat, tracta d'acabar amb tots els obstacles identificats que impedeixen accedir lliurement a aquesta pràctica i amplia també els drets reproductius i sexuals de les dones. A més, reconeix el dret a la salut menstrual i reforça l'accés a l'anticoncepció. 

"És un nou avanç per a la democràcia del país", ha destacat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del gabinet. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha recordat en el seu torn que prohibir o restringir el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs "mai ha servit per a reduir-lo", sinó per a "generar més inseguretat, patiment i pobresa a les dones, especialment les més vulnerables". I ha resumit les principals novetats del text. 

Avortament garantit en la sanitat pública

La nova llei busca derivar les interrupcions voluntàries de l'embaràs als centres públics i que estiguen, en definitiva, garantides en la xarxa pública de la sanitat. Posa especial èmfasi en la proximitat del domicili de les dones amb l'objectiu d'acabar amb els desplaçaments a centenars de quilòmetres que cada any realitzen centenars de gestants per a poder avortar.

L'avantprojecte del govern espanyol elimina els tres dies de reflexió —que fins ara eren obligatoris— així com el lliurament d'informació sobre les alternatives i ajudes en cas de continuar amb l'embaràs, llevat que la dona ho sol·licite. "Llancem un missatge contundent: les dones poden pensar i poden reflexionar el temps que ho necessiten, però l'Estat respecta la decisió en el moment que la prenen i no dubta d'ella", ha assenyalat Montero.

El text garanteix l'objecció de consciència com un dret individual, que es regula de la mateixa manera que en la llei d'eutanàsia, per a garantir que sempre hi haja personal disponible per a la interrupció voluntària de l'embaràs. En aquest sentit, la norma deixa clar que qui es declare objector, ho serà tant en la sanitat pública com en la privada.

Amb aquesta llei, les dones de setze a dèsset anys podran interrompre voluntàriament la gestació sense necessitat de cap permís dels progenitors i les dones que se sotmeten a aquest procediment tindran dret a una baixa incapacitant. També s'incorpora la provisió d'assistència i acompanyament integral i especialitzada en els casos d'avortament. 

Reforç de la contraconcepció 

L'assumpte ocupa un capítol especial en la nova norma, que contempla la distribució gratuïta de la píndola de l'endemà en els centres de salut, així com en els serveis de salut sexual i reproductiva. Actualment, es pot comprar sense recepta en les farmàcies a un preu al voltant de vint euros encara que algunes comunitats autònomes ja prescriuen aquest anticonceptiu d'emergència en els centres de salut.

També estableix que les píndoles anticonceptives d'última generació tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social. La sanitat pública en va deixar de finançar algunes el 2013 després d'anys incloses en el catàleg.

Així mateix, es promouran els mètodes d'anticoncepció masculina, perquè aquesta no siga només una responsabilitat de les dones.

Educació sexual obligatòria

Igualtat posa el focus en l'educació sexual i estableix l'obligatorietat en les principals etapes educatives. "Ha de servir per a tindre relacions basades en els bons tractes i posar el coneixement en el centre de les relacions afectives", ha subratllat la ministra d'Igualtat. Per a això, es formarà en educació sexual i menstrual professorat i també funcionariat de presons i treballadors públics.

En l'àmbit escolar, la llei contempla el repartiment de manera gratuïta de mètodes barrera d'anticoncepció en centres educatius vinculat a campanyes sobre educació sexual. El mateix es farà en centres socials i penitenciaris. A més, es crearan centres públics d'atenció especialitzada en salut sexual i reproductiva i una línia d'atenció telefònica.

Acompanyament durant l'embaràs i el part

El text final inclou un permís prepart remunerat a partir de la setmana 39, davant dels esborranys inicials que fixaven aquest permís a partir de la setmana 36. Aquesta baixa no consumirà cap dia del permís de maternitat

A més, incideix en la promoció de les bones pràctiques ginecobstètriques en totes les etapes de l'embaràs i es desenvoluparà un protocol comú d'actuacions perquè les directrius internacionals i estatals orientades a garantir un part respectat arriben a tots els paritoris i hospitals espanyols, ha precisat Montero. 

Baixa per regles doloroses a càrrec de l'Estat

Quant a la salut menstrual, per primera vegada una llei li dedica un apartat amb mesures com una baixa específica per a les dones que tinguen regles molt doloroses i incapacitants que serà finançada al cent per cent per l'Estat. "S'ha acabat empastillar-se per a anar a treballar", ha exposat la responsable d'Igualtat.

Als instituts, presons, centres de la dona, centres cívics, centres socials i altres organismes públics es repartiran gratuïtament productes com per exemple tampons, compreses o copes menstruals amb l'objectiu d'acabar amb la pobresa menstrual.

Reconeixement de violències específicament reproductives

Amb la nova norma l'explotació reproductiva passa a ser considerada com una forma de violència contra les dones, i el mateix passa amb altres tipus de violències arreplegades en el Conveni d'Istanbul, com ara l'avortament, l'esterilització o l'embaràs forçosos.

També et pot interessar

stats