El govern espanyol es reuneix amb les autonomies per a analitzar les mesures d'eficiència energètica

Puig defensa que el decret és de "trellat" mentre que Mazón carrega contra l'executiu de Sánchez per "prepotent"

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu
La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en una imatge d'arxiu / Alberto Ortega (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 d'agost 2022 - 10:57 Actualitzat: 08 d'agost 2022 - 13:44

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es reuneix aquest dilluns amb les comunitats autònomes per a abordar les mesures d'eficiència energètica per als pròxims mesos. En lloc de reunir-se dimarts, com estava previst i es va anunciar divendres, el govern central ha rectificat i ha optat finalment per reunir la Conferència Sectorial d'Energia, Indústria i Comerç, amb els màxims responsables autonòmics del ram. Era la petició del PP, que s'oposava a la primera cita plantejada amb caràcter més tècnic i a la qual únicament es donarien cita els directors generals per a "esclarir dubtes".

A la trobada d'aquest dilluns, que és telemàtica i més política, assisteixen també la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto i la secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen. Està convocada també la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). En representació de la Comunitat Valenciana hi acudeix el conseller d'Economia, Rafa Climent. L'objectiu de la cita, en paraules del govern espanyol, és "alinear les polítiques d'estalvi energètic en totes les administracions" i "garantir el compliment del reial decret llei", que entra en vigor el dimecres i estarà en vigor fins a novembre de 2023. Moncloa recorda que l'aplicació d'aquestes mesures és un compromís que Espanya ha adquirit amb la Unió Europea per a reduir el consum de gas un 7% durant els pròxims mesos. 

El decret sobre el pla d'estalvi i gestió energètica en climatització aprovat el passat dilluns en el Consell de Ministres contempla, entre d'altres, la limitació dels termòstats perquè no queden per davall de 27 graus a l'estiu ni superen els 19 graus a l'hivern o l'apagada de la il·luminació d'aparadors i edificis públics a partir de les 22:00 h, si estan desocupats. També tancar portes, en botigues, comerços, oficines i cines.

La norma ha provocat una autèntica tempesta política després que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, amenaçara d'incomplir-la i obligara al líder nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, a posicionar-s'hi. El president popular ha acusat el govern espanyol d’haver improvisat les mesures d'eficiència energètica "de manera unilateral, sense consensuar-les" amb les autonomies. Per això, ha demanat que els i les líders autonòmics tinguen "veu i vot" i que es puguen reunir aquesta setmana amb l’executiu central per a pactar unes mesures que, ha recordat, seran els encarregats d’aplicar durant any i mig i "vetlar pel seu compliment i sanció". El líder conservador ha posat l’accent en les mesures que proposa el Partit Popular. Entre d’altres, ha destacat la disminució dels impostos que graven el CO₂; l’ampliació de la vida útil de les centrals nuclears; l’augment de la inversió en les capacitats hidroelèctriques amb fons europeus i que el govern estatal "malbarate menys". 

La ministra Maroto ha instat a Núñez Feijóo a “posar ordre a casa” i que els consellers del PP se sumen a la proposta del govern estatal. A més, ha emfasitzat que el decret d'estalvi és una resposta a una petició de la Unió Europea i ha destacat que l’executiu espanyol va aconseguir abaixar del 15% al 7% la quantitat d'energia a reduir.

Aquest dilluns, abans de la reunió, la consellera madrilenya de Medi Ambient, Habitatge i Agricultura, Paloma Martín, tornava a demanar la retirada de les mesures del reial decret i instava el govern de Pedro Sánchez a consensuar amb els sectors afectats un pla amb recomanacions en lloc d'imposicions. Tot i això, ha afirmat que la norma s'aplicarà a la regió “ens agrade o no”.

Puig: "Són mesures de trellat"

A la Comunitat Valenciana, el president Ximo Puig diu haver rebut el pla d'estalvi amb comprensió. Segons ha apuntat en un acte a la Vall d'Alcalà (Marina Alta), el govern del Botànic va a la trobada de Madrid amb disposició "d'escoltar" per a estudiar "com aplicar de la millor manera possible unes mesures que són de trellat: gastar menys i de manera més eficient, sobretot per a salvar la indústria i l'economia", ha assenyalat. El dirigent socialista ha tornat a carregar contra la postura "irresponsable" d'alguns governs autonòmics com el de Madrid, donada la "situació excepcional, d'emergència climàtica i energètica" en què es troba el país i el continent europeu en general. "Em sembla increïble que hi haja qui no entén la situació, inclús populisme més radical ha de tindre línies roges", ha lamentat.

Mazón acusa de "prepotent" el govern espanyol

Però el decret ha calfat l'ambient polític i des del PP valencià no han tardat a arribar les crítiques. El president del principal partit de l'oposició, Carlos Mazón, ha titllat de "prepotent" l'actitud del govern estatal per no haver dialogat ni consensuat prèviament amb la resta de partits i administracions les mesures incloses en el pla d'estalvi. En declaracions als mitjans des de Benidorm, el també president de la Diputació d'Alacant ha subratllat que és "evident" que s'avé una crisi energètica "important" i ha afegit que considera que "el govern no està sabent fer-li front". "És molt difícil que les coses puguen eixir bé amb aquesta falta de previsió", ha lamentat.

També et pot interessar

stats