Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El govern espanyol dona al Consell fins al 30 de setembre per a dir si negocia la llei de concòrdia

El Ministeri de Memòria Democràtica assegura que la norma valenciana “interfereix en competències estatals” i “no respecta el consens internacional” sobre les víctimes d'infraccions greus de drets humans

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, durant una roda de premsa / Alberto Ortega (Europa Press)

El Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica ha donat a la Generalitat fins al 30 de setembre per a comunicar si accepta o no la proposta d'iniciar una negociació sobre la llei de concòrdia en el si de la comissió bilateral entre les dos administracions. El departament que dirigeix Ángel Víctor Torres ha enviat una carta al Consell en què comunica la disposició a dialogar per a resoldre les discrepàncies sobre la norma, aprovada pel PP i Vox a les Corts el passat 11 de juliol, que derogava la llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana del 2017.

Segons han explicat fonts del Ministeri, la llei de concòrdia valenciana “envaeix competències estatals, trenca el consens internacional i no respecta la Constitució”. El govern espanyol ha estudiat la norma i hi ha trobat similituds “clares” amb la llei d'Aragó —ja impugnada davant del Constitucional—, com la derogació d'un règim jurídic autonòmic en matèria de memòria democràtica que abans s'alineava amb la legislació estatal i amb els principis del dret internacional dels drets humans.

Així mateix, el Ministeri assenyala en un comunicat que se substitueix la normativa anterior per normes que “retallen l'esfera de drets i protecció de les víctimes enfront de vulneracions greus dels drets humans, impedint a més, la plena efectivitat de la normativa estatal en àmbits de competència autonòmica i local”.

La llei valenciana de concòrdia, diuen, “interfereix en competències estatals i no respecta el consens internacional sobre víctimes d'infraccions greus de drets humans”, i afigen que els conceptes de víctima, dret a la veritat, a la reparació i a les garanties de no repetició “queden compromesos amb esta llei”. També té en compte la confrontació directa entre la llei autonòmica i la llei de memòria democràtica del 2022; de la mateixa manera que amb els principis del dret internacional públic referits al dret a la veritat, a la reparació i a les garanties de no repetició, tots reconeguts a les víctimes de vulneracions greus dels drets humans en l'àmbit de les Nacions Unides.

El Parlament de Castella i Lleó tomba la llei de concòrdia que Mañueco va pactar amb Vox

Precisament este dimecres, les Corts de Castella i Lleó han rebutjat tramitar la proposició de llei de concòrdia que van registrar al març PP i Vox quan encara governaven junts en esta autonomia i en un ple en què el grup popular ha votat en contra de la seua tramitació juntament amb el PSOE i la resta de grups.

Memòria històrica