El govern espanyol modificarà la llei del “només sí és sí” per a resoldre els “problemes detectats”
Fonts de la Moncloa asseguren que dels canvis s’encarregarà el Ministeri d’Igualtat
El govern espanyol modificarà la llei del “només sí és sí” per a resoldre els “problemes detectats”, en referència a les més de 200 reduccions de condemna que s’han acordat amb aquesta normativa, segons han avançat diversos mitjans estatals.
Fonts de la Moncloa asseguren que d’aquests canvis s’encarregarà el Ministeri d’Igualtat, encapçalat per Irene Montero, que ja treballa de manera coordinada amb la vicepresidenta segona Yolanda Díaz.
La decisió que el soci minoritari siga l’encarregat dels canvis l’hauria presa el PSOE per a evitar traslladar una imatge de crisi al si de govern de coalició. En aquesta línia, han posat el focus en què ambdós socis són conscients d'"alguns efectes indesitjats" i que estan en "plena sintonia". Encara no hi ha cap proposta concreta.
L'executiu ha explicat que d'aquesta manera dona resposta a la "preocupació social" que ha generat la normativa, tot i que ha remarcat que es tracta d'una "bona llei" i una "conquesta del moviment feminista".
La norma va entrar en vigor fa vora quatre mesos, el 7 d'octubre, amb caràcter retroactiu i deixava de diferenciar-se entre abús i agressió sexual. També s'ampliava la forqueta de condemnes, que els magistrats poden establir entre quatre i dotze anys, en lloc dels sis a dotze que fixava la norma amb anterioritat.
Des d'aquell moment la nova llei ha marcat l'agenda política i tant l'oposició com veus socialistes s'han mostrat crítiques amb el degoteig de rebaixes de penes en causes sobre delictes sexuals i en les peticions en aquest sentit de les defenses de casos tan mediàtics com el de La Manada.
Aquest divendres, l'última a sumar-se a les peticions de modificar la llei era la presidenta de Navarra, la socialista Maria Chivite, davant la qual la ministra d'Igualtat, Irene Montero es mantenia ferma: "la llei del "només sí és sí" és sòlida i de caràcter integral, i permet per primera vegada en l'Estat i de forma pionera, com està reconeixent el mateix Parlament Europeu, oferir la protecció integral que les dones que són víctimes de violències sexuals tenen dret a rebre, i motes d'eixes crítiques reconeixen que és una llei sòlida i necessària".
El mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una conversa informal amb els periodistes el 6 de desembre es va obrir a fer algun retoc tècnic, davant el degoteig de rebaixes i l'impacte negatiu que aquesta circumstància té per a l'executiu.
278 condemnats per delictes sexuals s'han beneficiat de la llei
Fins a aquest divendres 278 condemnats per delictes sexuals s'han beneficiat pel nou marc de penes que recull la llei del "només sí que és sí", entre revisions de condemna a la baixa i sentències posteriors en aplicació de la norma. A més, s'ha ordenat l'excarceració de 20 persones.
En els 278 casos registrats, els magistrats expliquen que les revisions i rebaixes de condemnes es fan perquè el mateix Codi Penal, en l'article 2.2, estableix que sempre haurà d'aplicar-se la llei "més favorable" al reu.
Puig i Bravo, a favor de "corregir la normativa"
Al País Valencià, tant el president Ximo Puig com la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, s'han posicionat a favor de "corregir" la normativa. El vicepresident segon Héctor Illueca va retraure a Bravo causar "inseguretat jurídica" en les dones i va acusar "un sector de la judicatura" mostrar resistència als "avanços en matèria d'igualtat".
A mitjan camí entre les dues posicions, la vicepresidenta primera i portaveu del Consell, Aitana Mas, va explicar que "en totes les lleis, quan es posen en marxa, s'han de revisar els punts forts i dèbils i si es considera per part del govern central i el poder judicial que aquest és un dels punts dèbils, hauran d'asseure's a valorar si s'ha de modificar alguna cosa".