El govern espanyol elimina l'IVA en tots els aliments de primera necessitat i aprova un xec de 200 euros per a famílies vulnerables
Sánchez xifra en 45.000 milions d'euros el cost de les ajudes aprovades per a "protegir les classes treballadores" per la crisi de preus
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el sisé paquet de mesures per a amortir els efectes de la crisi econòmica derivada de la guerra a Ucraïna sobre les butxaques de les famílies i les empreses espanyoles. La bateria inclou ajudes destinades a pal·liar l'impacte de la inflació desbocada en la cistella de la compra i també congela els preus dels lloguers en vigor que estiguen pendents de renovació durant almenys sis mesos més, de manera que mantindran la quantia actual, una de les principals demandes que Unides Podem havia posat damunt de la taula de negociació.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha donat compte de totes les iniciatives acordades en una roda de premsa posterior a l'últim Consell de Ministres de l'any. En la compareixença ha aprofitat també per a fer el tradicional balanç polític i econòmic d'un exercici que ha estat marcat, fonamentalment, pel conflicte bèl·lic a l'est d'Europa i la crisi de preus històrica posterior que ha portat amb ell. També per la superació progressiva i constant de la pandèmia de covid-19, ha remarcat.
Aquest nou paquet d'escut social entra en vigor l'1 de gener i contempla un pressupost de fins a 10.000 milions d'euros. Mentre que els dos decrets anteriors se centraven a suavitzar l'efecte de la guerra en els preus de l'energia, en aquest tercer els socis de la coalició governamental han optat per posar el focus també en l'alimentació. Així, es combina la pròrroga d'algunes iniciatives que ja estan en marxa i se n'adopten altres de noves. Sánchez ha xifrat en un muntant de 45.000 milions d'euros el cost total de les mesures incloses en els plans de xoc del govern espanyol "protegir la classe mitjana i treballadora" espanyola davant de l'augment del cost de la vida, la crisi energètica i la inflació disparada.
"Avançar i protegir" són dos dels verbs que més ha repetit Sánchez durant la compareixença institucional i amb els quals ha resumit l'actuació del govern espanyol provocada per la crisi de la pandèmia i la guerra d'Ucraïna. Així, el mandatari ha tret pit per la gestió realitzada al capdavant de la Moncloa durant l'últim any i ha destacat que el nostre país està domant la inflació com cap altre de l'espai europeu, mantenint a més nivells alts d'ocupació. "Enfront de qualsevol escenari, l'executiu espanyol prendrà totes les mesures necessàries per a protegir la gent", ha garantit.
Supressió de l'IVA als productes bàsics
El nou decret estén el gruix de les mesures de protecció aprovades ja el març i el juny passat, com ara les rebaixes als impostos d'electricitat i gas, però també incorpora novetats. Entre les que ha detallat Sánchez, destaquen diverses mesures vinculades per a fer front a la incessant inflació en la cistella de la compra. Així, s'ha acordat rebaixar durant sis mesos l'impost sobre el valor afegit (IVA) del tipus superreduït 4% al 0, en tots els productes de primera necessitat com ara la llet o el pa. En la pràctica suposa la supressió del gravamen. A més, s'abaixa del 10 al 5% en altres aliments com l'oli d'oliva i la pasta. Els socis de la coalició també han acordat incloure un xec de 200 euros mensuals per a les famílies més vulnerables que arribarà a les llars amb rendes inferiors a 27.000 euros anuals, més de 4,2 milions en total. Sánchez també ha avançat, en aquest apartat, una línia d'ajudes directes als agricultors en compensació per l'increment dels costos provocat per l'augment del preu dels fertilitzants.
Tot i que la taxa interanual de l'índex de preus al consum (IPC) s'ha moderat al novembre fins al 6,7% a la Comunitat Valenciana —des del 10,9% assolit a l'estiu—, els preus dels aliments continuen en màxims amb un encariment del 15,7% en l'últim any, quatre dècimes per damunt del conjunt espanyol.
Pròrroga del límit als lloguers
La congelació dels preus dels lloguers també en els nous contractes era una exigència fonamental d'Unides Podem i un dels principals esculls de la negociació en les últimes hores. Finalment, el Consell de Ministres ha establit una pròrroga de sis mesos per als lloguers que finalitzen abans del 30 de juny del 2023, de manera que aquells llogaters que hagen de renovar els contractes durant els pròxims sis mesos podran mantindre les condicions actuals.
També s'estén fins al 31 de desembre del 2023 la limitació del 2% en la revisió anual de les rendes dels contractes en vigor, que va decretar el març passat, i la suspensió de desnonaments i llançaments a les famílies vulnerables, segons ha enumerat Pedro Sánchez.
S'acaba el descompte de vint cèntims per als carburants
El govern espanyol també posa fi a la bonificació general de vint cèntims per litre de combustible que està en vigor des de l'abril passat. A partir del pròxim 1 de gener, es limitarà només als usos professionals. És a dir, que els transportistes, els agricultors, ramaders, navilieres i pescadors continuaran tenint la bonificació durant uns mesos, però els conductors particulars hauran de tornar a pagar el preu que marca l'assortidor. L'executiu justifica la decisió en el fet que una ajuda generalitzada, a més de ser molt cara, no anava focalitzada als col·lectius més necessitats, i també en el fet que l'evolució del preu dels carburants ha sigut favorable en les últimes setmanes. Tot i això, Sánchez ha defensat que el descompte ha tingut un "efecte indubtable positiu en milions de treballadors".
A partir del 2023, el descompte de vint cèntims per litre per al transport professional per carretera s'abonarà al final de cada mes. Per als agricultors, l'ajuda directa per l'esmentat descompte s'aplicarà mitjançant la devolució de l'impost especial d'hidrocarburs i té un cost de 240 milions d'euros.
El PP diu que les mesures arriben tard i es queden curtes
La secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, ha criticat que el recent anunci de mesures econòmiques de Sánchez "arriba tard i es queda curt davant la situació que viuen els espanyols". Gamarra ha explicat que si per alguna cosa es caracteritza el 2022 és per haver sigut "l'any de la inflació", que al seu judici han pagat els espanyols i a un preu "molt car". No obstant això, aquesta situació no l'han viscuda les arques públiques, que segons la secretària general del PP ha aconseguit un "rècord de recaptació" per part del govern, amb més de 33.000 milions d'euros d'excedent per la pujada dels preus.
També crític s'ha mostrat la patronal d'armadors Cepesca i la Federació Nacional de Confraries de Pescadors (FNCP), que han lamentat que el Govern no haja inclòs els productes pesquers en les rebaixes de l'IVA i han valorat, amb diferents graus de cautela, les mesures per a pal·liar el cost del carburant de la flota. En un sentit semblant, el sector agrari ha donat la benvinguda a la supressió de l'IVA fins al juny de 2023 per als aliments bàsics, segons les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA, encara que aquesta última ha assenyalat que haguera sigut convenient reduir aquest impost també en la carn i el peix.
Els sindicats, contents tot i lamentar la falta de diàleg
D'altra banda, els sindicats CCOO i UGT han valorat l'aprovació del nou paquet de mesures per a combatre els efectes econòmics i socials de la guerra a Ucraïna, especialment la considerable pujada dels preus dels aliments, encara que han criticat la falta de diàleg social.
En un comunicat, UGT ha considerat "encertades" un conjunt de mesures "que pretén continuar amb el propòsit de limitar l'impacte de la inflació en les llars". El sindicat ha reclamat "participar" en noves reedicions d'aquests paquets d'ajudes "per a aportar idees que beneficien les persones treballadores".
CCOO també ha assenyalat que aquest paquet de mesures s'ha fet sense cap escenari de diàleg social, "ni tan sols consulta sobre el contingut d'aquestes", la qual cosa el sindicat "tindrà en compte a l'hora d'abordar les anomenades als pactes de rendes o d'altres reformes pendents".