El govern espanyol rescindeix de manera "unilateral" el contracte de compra de munició a Israel
La coalició encapçalada per Pedro Sánchez trenca amb l'empresa armamentística IMI Systems per a apaivagar la crisi oberta amb Sumar
El govern espanyol ha decidit "rescindir de manera unilateral" el contracte per a comprar munició a l'empresa israeliana IMI Systems i denegarà a esta companyia el permís d'importació d'esta mena material a Espanya "per raons d'interés general". La decisió, que ha avançat l'executiu estatal este dijous, s'ha adoptat després d'una negociació entre el PSOE i Sumar, les dos potes que conformen la coalició, arran de la polèmica sorgida pel contracte que havia tancat el Ministeri de l'Interior per a adquirir vora quinze milions de bales a la companyia armamentística radicada a Israel per quasi set milions d'euros. L'assumpte havia obert una crisi amb els socis de la formació que encapçala Yolanda Díaz, fins al punt que algunes veus de l'espai, des d'Esquerra Unida, havien valorat la possibilitat d'eixir-se'n del govern.
"Després d'haver esgotat totes les vies negociadores, la presidència del govern espanyol, la vicepresidència segona i els ministeris competents han decidit rescindir de manera unilateral el contracte de compra de munició a l'empresa israeliana IMI Systems", assenyala el comunicat enviat als mitjans de comunicació. L'Advocacia de l'Estat i els departaments ja estudien la resposta a possibles reaccions legals i reclamacions, afigen les fonts governamentals, que subratllen que els partits de la coalició estan "fermament compromesos amb la causa palestina i amb la pau a Orient Mitjà". "Per això, des del 7 d'octubre del 2023, Espanya ni compra ni ven armament a les empreses israelianes. Ni ho farà en el futur. Els processos de compra que continuen oberts es van iniciar abans d'esta data i, els que siguen armament, no s'executaran", conclou l'escrit enviat.
El cisma va esclatar dimecres, quan la Cadena Ser va avançar que el Ministeri d'Interior, que encapçala Fernando Grande-Marlaska, havia aprofitat els dies de Setmana Santa per a formalitzar d'amagat un contracte per a comprar bales a una empresa israeliana, quan havia promés que l'anul·laria. Això va generar molt de malestar a la Moncloa i, sobretot, a Sumar, que va mostrar la seua indignació en públic. Ja de per si són dies de molta tensió en la coalició que presideix Pedro Sánchez per l'anunci d'augmentar en 10.400 milions la despesa en defensa per a arribar a l'objectiu del 2% del producte interior brut (PIB) compromés amb l'OTAN i la Unió Europea. Ja en la reunió del Consell de Ministres de dimarts, on es va aprovar el pla de seguretat, els ministres de Sumar manifestaren rebuig en bloc a la part del pla que implica la compra d'armament i que suposa prop del 19% de la injecció addicional de diners prevista. Ara, este nou episodi ha posat la cirereta.
Ahir mateix, Interior va explicar que finalment havia decidit mantindre la transacció perquè anul·lar la compra de la munició suposaria "abonar el preu a l'empresa sense rebre el material contractat", que era "necessari". El contracte de la discòrdia, la formalització del qual s'ha publicat precisament este dijous en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), suposava l'adquisició per 6,6 milions d'euros de 15,3 milions de bales, en concret, cartutxeria 9 x 19 mm Parabellum Nat per a la Guàrdia Civil. El departament de Grande-Marlaska va apuntar que la decisió de continuar amb la compra s'havia pres seguint la recomanació de l'Advocacia de l'Estat, que va aconsellar no deixar el contracte sense efecte donat el cost que podria suposar davant de l'avançat estat de tramitació, encara que no va concretar de quant era.
Solució ràpida per a apaivagar la crisi
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, va demanar immediatament una rectificació del polèmic contracte. Poc abans que la Moncloa fera pública la reculada d'este dijous, la líder de Sumar ja havia traslladat als mitjans de comunicació des de Toledo que estava mantenint converses amb el president Sánchez i el ministre Marlaska. També ha volgut deixar clar destacat que "no hi ha cap crisi de govern", a pesar de les declaracions manifestades per EU i que eixe contracte suposa una "vulneració flagrant de la legalitat internacional, del comerç internacional i dels acords de govern".
Poc abans que es fera pública la decisió de trencar amb l'empresa armamentística d'Israel, veus en l'ala socialista de l'executiu estatal ja asseguraven que s'esperava trobar este mateix dijous una fórmula que permetera no fer efectiu el contracte de compra. La solució té dos passos: la junta d'inversió de material de doble ús denegarà a la companyia afectada el permís d'importació d'esta classe de material al nostre país per "raons d'interés general" i, tot seguit, el Ministeri de l'Interior rescindirà el contracte.
Reconeixien des de la Moncloa que la fórmula no era fàcil, però que el president Sánchez tenia la determinació d'arreglar el succeït i que no prosperara el contracte. Les fonts de la part socialista de l'executiu afirmen entendre la sensibilitat de Sumar amb este assumpte i recalquen que en cap moment ha estat en risc la coalició i que cal respectar la posició que puga tindre cada partit.