El govern espanyol ultima l'índex per a actualitzar el lloguer i anuncia la creació de grups de treball

El Sindicat d'Inquilines ha decidit no acudir a la trobada entre el govern espanyol i trenta organitzacions per a tractar el problema de l'habitatge i ha anunciat noves mobilitzacions

Reunió del govern espanyol amb organitzacions socials i representants del sector de l'habitatge a La Moncloa
Reunió del govern espanyol amb organitzacions socials i representants del sector de l'habitatge a la Moncloa / Gustavo Valiente / Europa Press

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha anunciat este dimarts que el govern espanyol treballa en un índex per a actualitzar els lloguers, de la mà de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que encara està pendent de la supervisió dels equips tècnics del Ministeri d'Economia i el d'Habitatge, "amb l'objectiu de contindre els lloguers i fer-los assequibles".

Ho ha dit durant la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació, després de la reunió a la Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i una trentena d'organitzacions relacionades amb l'habitatge, entre elles els sindicats majoritaris, UGT i CCOO.

Precisament sobre este últim, la titular d'Habitatge s'ha emplaçat a una pròxima reunió amb el secretari general de CCOO, Unai Sordo. En ella tractaran la seua proposta de crear un fons que capte estalviadors privats, fons públics o inversors institucionals, amb l'ajuda del Banc Europeu d'Inversions (BEI), finançar 50.000 habitatges de lloguer assequible a l'any. 

La ministra ha reconegut que encara hi ha àmbits de la llei d'habitatge que s'han de desenvolupar, com els sistemes d'arbitratge amb els consumidors o aprofundir en la gestió dels serveis socials. Així i tot, ha insistit que l'executiu espanyol "no pararà fins a veure solucionat el problema de l'habitatge a Espanya" i que es mobilitzaran "tots els recursos necessaris".

El Ministeri d'Habitatge proposa crear grups de treball

A més, Rodríguez s'ha compromés a crear diferents grups de treball en els pròxims dies per a abordar "amb més concreció les propostes que estan sobre la taula i els balanços". En ells participarà el gabinet del president, el Ministeri d'Habitatge i els representants del sector.

La ministra ha qualificat de "positiva" la reunió i ha advocat per "una gran aliança de país per a donar resposta al problema de l'habitatge". En este sentit, ha agregat que moltes de les propostes presentades pel sector "són compartides pel govern" i que "hi ha una clara disposició a la col·laboració i a contribuir amb el govern a donar una resposta al problema actual".

Aprovar la llei del sòl

La ministra ha advocat per no parar en la regulació, perquè "el lliure mercat està portant a problemes socials" i ha apostat pel finançament, polítiques fiscals, un bon ús del sòl públic i la seua protecció permanent, així com dels habitatges que es construïsquen. Així mateix, ha incidit en tirar avant la llei del sòl, que ha assegurat que és "impecable tècnicament" i "molt demanada".

L'objectiu prioritari "passa per un parc públic d'habitatge que s'acoste a la mitjana europea i destense el mercat del lloguer pels alts preus, sobretot en grans ciutats, donant resposta a l'emergència social i protegint el públic", ha indicat.

Les conclusions de la reunió es traslladaran en la pròxima conferència de presidents, encara sense data i que comença els seus treballs dilluns que ve, de cara a conformar l'agenda, encara que la voluntat del govern és que s'aborde la solució a l'habitatge.

En esta trobada que manté el cap de l'executiu amb representants dels promotors, les grans constructores, cooperatives d'habitatge, arquitectes, associacions de banca, així com col·lectius del tercer sector, representants d'inquilins o sindicats, la ministra ha indicat que la societat espanyola "ha estat molt ben representada".

Mentrestant, l'OCU ha expressat el seu malestar per no haver sigut convocada a la reunió i lamenta que el govern espanyol no escolte els consumidors en matèria d'habitatge, mentre que el Sindicat d'Inquilines ha decidit no anar, ja que estava present la patronal i ha advertit de noves mobilitzacions després de les del 13 d'octubre.

També et pot interessar

stats