El govern espanyol vol limitar els apartaments turístics a les zones tensionades de les grans ciutats

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, assegura que es farà respectant les competències autonòmiques i locals

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez / À Punt NTC

El govern espanyol es planteja restringir d'alguna manera els allotjaments turístics a les zones tensionades de les ciutats grans. Ho ha avançat la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, en una entrevista en la Cadena Ser aquest dijous, des d'on ha garantit que les hipotètiques limitacions s'introduirien respectant les competències de les comunitats autònomes en matèria d'habitatge. Ha anunciat que té previst reunir-se amb els governs autonòmics junt amb el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, per a abordar aquest assumpte.

"No vull entrar en les competències de les autonomies, però açò és de la meua incumbència perquè està tensionant el mercat residencial i el dret d'accés a l'habitatge i s'ha d'abordar", ha afirmat la socialista. Rodríguez ha advocat per regular els pisos turístics en funció de les necessitats de cada zona, respectant l'autonomia local i les competències autonòmiques i sense oblidar que la prioritat és el dret a l'habitatge, sobretot en àrees tensionades. Per exemple, ha recordat que hi ha comunitats com Catalunya, Andalusia i Canàries on s'estan fent passos que afecten greument el preu del lloguer residencial.

La ministra d'Habitatge defensa una regulació que atenga la diversitat territorial, una actuació "quasi amb bisturí" però orientada clarament a limitar els pisos turístics a les zones tensionades. "No vull que el centre de Madrid siga un parc temàtic", ha argumentat. Per això, el Ministeri ja treballa amb el d'Indústria i Turisme en la matèria, tenint en compte també el que marca la Unió Europea i el fet que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ja va entendre que era necessari tractar la qüestió perquè va obrir la possibilitat d'intervindre el mercat.

A tall d'exemple ha assenyalat que hi ha 340.000 apartaments turístics legals a Espanya, més dels habitatges de lloguer assequible que s'hi podran habilitar (183.000). Un total de 14.000 estan a Madrid, xifra que supera els previstos en l'operació Campament, un dels desenvolupaments urbanístics més importants de la capital i que es posarà en marxa el 2025. A aquest volum s'afigen molts pisos il·legals que cal perseguir, ha indicat Isabel Rodríguez.

Aquest dijous, la ministra acompanya el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una reunió amb el sector financer i immobiliari per a fer un balanç de les mesures plantejades en l'últim any en matèria d'habitatge i posar-se noves metes en un assumpte que és —ha remarcat— un dels problemes principals d'Espanya, un drama per a moltes persones i una emergència de país.

Respecte a l'índex d'habitatge per a regular el lloguer, Rodríguez s'ha mostrat confiada que s'hi adheriran més comunitats autònomes a més de Catalunya, ja que hi ha ajuntaments que ho han sol·licitat i el mecanisme pot suposar de mitjana una rebaixa del lloguer del 30% a zones tensionades.

Ple que fa al visat d'or recentment suprimit en el Consell de Ministres, ha apuntat que estudiava eliminar-lo des que va assumir la cartera d'Habitatge. Defensa que, encara que no solucionarà el problema de l'accés a la vivenda a escala estatal, sí que tindrà impacte en mercats en els quals suposa un 5%, un 7% o un 10% de les operacions. També conegut com la golden visa, aquest permís de residència va implantar-se el 2013 durant el mandat de Mariano Rajoy (PP) i s'atorgava als estrangers que viuen fora de la Unió Europea a canvi que compraren un pis de més de 500.000 euros a Espanya. La ministra ha recordat que en els dos últims anys han suposat un terç de tots aquests visats i que s'estava invertint el mínim exigit per a poder tindre el permís.

També et pot interessar

stats