Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El govern lamenta el “llenguatge violent” d’Abascal i veu ”inacceptables” les seues declaracions

Feijóo assegura que el PP “no té res a veure” amb manifestacions com les del líder de Vox, que afirmava que la ciutadania voldrà “penjar dels peus” Sánchez

Santiago Abascal i el president de l'Argentina, Javier Milei, fan un gest de victòria / X (@Santi_ABASCAL)

El govern espanyol ha manifestat el seu “rebuig total” a les declaracions del líder de Vox, Santiago Abascal, que aquest diumenge assegurava en una entrevista que arribarà un moment en què el poble voldrà “penjar dels peus” Pedro Sánchez perquè aquest ha “venut” els seus principis i “pot fer qualsevol cosa” per a mantindre’s al poder. Poques hores després de les declaracions, alguns dels primers a lamentar aquestes paraules han sigut els ministres d’Afers Estrangers i d’Agricultura. També ha condemnat les afirmacions que va fer Abascal diumenge en el diari argentí Clarín el líder del PP.

El responsable d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, lamentava el “llenguatge violent i el discurs d'odi" que va expressar Abascal mentre estava a l’Argentina per a seguir la presa de possessió del nou president. Albares ha apuntat que aquest to del llenguatge ha de quedar fora del debat polític. En la seua opinió, afirmacions com la del líder de Vox, retrotrauen a "dècades fosques" en la història d'Espanya.

En la mateixa línia que Albares, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, també ha titllat d’”intolerables” i “inacceptables” les declaracions d'Abascal a l’Argentina. Al seu parer, són “una manifestació d'odi polític” que no s'ha vist a Espanya “des del 1938”. "Estic en la vida pública des de fa prou anys i mai he contemplat unes declaracions d'eixe caràcter”, ha incidit des de Brussel·les, on participa en el Consell de Pesca.

D’altra banda, Albares ha arremés contra Alberto Núñez Feijóo, líder del PP, pels pactes de govern que manté aquesta formació amb la d’Abascal en cinc comunitats autònomes —entre elles la valenciana—, cinc diputacions i 135 ajuntaments.

"Diu poc també del PP i de Feijóo, que està coalitzat en tants governs i té Vox com a soci preferent", ha insistit el responsable de la política exterior espanyola en referència a les aliances de govern que mantenen aquestes formacions de dreta i extrema dreta en nombroses institucions espanyoles.

Núñez Feijóo, per la seua banda, també ha condemnat, com li havien reclamat diversos ministres, les paraules del president de Vox, encara que el líder de l’oposició ha recordat que les va condemnar "immediatament després d'haver-les conegut". Per al president del PP, les manifestacions d’Abascal "van en la mateixa línia que el president Sánchez de construir un mur a Espanya”. “Un mur de les dues Espanyes”, segons ha matisat.

"Per tant, no solament són condemnables, sinó que no tenim res a veure amb aquesta mena de pronunciaments, els lamentem profundament. I crec que és un gran joc a l'estratègia de Sánchez i del PSOE de dividir Espanya a través d'un mur construït des del Govern i sembla que també (estan) interessats a continuar construint des de Vox", ha ressaltat Núñez Feijóo.

Després d'assegurar que es tracta d'unes paraules "lamentables", que no mereixen "major consideració que la seua condemna", el líder popular ha indicat que aquesta "és l'estratègia dissenyada pel PSOE i pel senyor Sánchez, que sembla ser li ve bé al senyor Abascal".