El govern espanyol premiarà les comunitats que apliquen la llei d'habitatge però no castigarà les insubmises

Camarero reitera que el Consell no declararà les zones tensionades i critica que els 165 milions que es destinarien a la Comunitat Valenciana estiguen condicionats a les mesures que planteja el Ministeri

Reunió de la Conferència Sectorial de Vivenda i Agenda Urbana
Reunió de la Conferència Sectorial de Vivenda i Agenda Urbana / Borja Sanchez-Trillo (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
03 d'octubre 2024 - 13:29 Actualitzat: 03 d'octubre 2024 - 18:55

El Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana premiarà les comunitats autònomes que apliquen la llei d'habitatge i declaren zones tensionades amb més fons per a desenvolupar accions particulars en compliment d'esta llei. També allunya la possibilitat de castigar les autonomies insubmises. Així ho ha traslladat el govern espanyol este dijous a l'inici de la Conferència Sectorial d'Habitatge, on la ministra del ram, Isabel Rodríguez, s'ha reunit amb els consellers d'Habitatge de les diferents comunitats autònomes.

Abans de la reunió, consellers i conselleres de les autonomies governades pel PP, que en són la majoria, entre elles la Comunitat Valenciana, s'han trobat per a aprovar un comunicat en què rebutgen que se'ls acuse d'insubmissió per no intervindre el preu del lloguer en les zones tensionades. I han indicat que ni ho fan ni ho faran perquè, al seu entendre, no resol el problema. Han expressat a més, el "rebuig rotund a l'intent del govern espanyol d'imposar les seues polítiques d'habitatge fracassades i inoperants".

Una reunió per a continuar amb els treballs de la nova convocatòria del Bo Lloguer Jove, el nou Pla Estatal d'Habitatge i també per a analitzar el grau de desenvolupament i implementació de les mesures acordades amb els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Sobre el Pla de Recuperació, Rodríguez ha indicat que s'han assolit més de 800 acords entre autonomies i ajuntaments per a, entre d'altres, construir 24.463 habitatges del programa lloguer assequible o rehabilitar 306 barris. La Conferència Sectorial ha ratificat, a més, per la unanimitat de les comunitats autònomes de règim comú, que són les administracions beneficiàries, el repartiment dels 200 milions d'euros del Bo Lloguer Jove.

Pel que fa al Pla Estatal d'Habitatge per als pròxims quatre anys, el Ministeri ha apuntat que el govern espanyol aposta per una política pública que permeta, amb el compromís i la col·laboració privada i amb instruments de l'Estat, garantir lloguers assequibles que no superen el 30% de la renda.

En esta línia, en declaracions a la premsa, Isabel Rodríguez ha tornat a retraure a les comunitats que no vullguen declarar zones tensionades. "Esta llei permet que puguem abaixar un 5% els preus, beneficiant les famílies, els joves, i que els propietaris puguen tindre bonificacions de fins a un 90%. Per què no ho fem? Jo no ho entenc", ha exposat. La ministra ha insistit a les autonomies, a més, que la conferència no és "un fòrum de confrontació política i parlamentària, sinó un fòrum per a adoptar acords", per la qual cosa ha demanat a les comunitats "suport".

Susana Camarero: "Ens estem jugant 165 milions d'euros per a 16.700 persones"

La vicepresidenta i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha reiterat en declaracions a À Punt NTC en eixir de la reunió que el Consell no declararà les zones tensionades i ha insistit que les ajudes al pla d'habitatge no poden estar condicionades al fet que les autonomies decidisquen prendre les mesures que planteja el govern espanyol. "Ens estem jugant el pla d'habitatge per a la Comunitat Valenciana dels pròxims quatre anys, cosa que significa 165 milions d'euros per a 16.700 persones de col·lectius vulnerables, com ara persones en risc de desnonament, joves o dones víctimes de violència masclista", ha manifestat. És per això que la consellera ha insistit que els criteris per a repartir els fons d'este pla han de ser "justos, equitatius i objectius". Camarero, que ha recordat que les competències d'Habitatge estan transferides a les comunitats autònomes, ha assenyalat Catalunya com l'única autonomia beneficiada de la proposta del Ministeri, ja que és l'única que s'ha mostrat a favor d'aplicar el sistema de les zones tensionades. "Amb estes mesures el que pretén el govern d'Espanya és engreixar la caixa de Catalunya a costa de la resta de les comunitats autònomes", ha dit Camarero.

També et pot interessar

stats