El govern presentarà el pla de regeneració en passar l'estiu, després d'escoltar els diferents grups polítics

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el de Cultura, Ernest Urtasun, han mantingut entre este dilluns i este dimarts les reunions per a escoltar les propostes

El president del govern, Pedro Sánchez, este dimecres al Congrés
El president del govern, Pedro Sánchez, presenta el Pla d'Acció per la Democràcia al Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

El govern presentarà el pla de regeneració democràtica després de l'estiu, una vegada finalitzada este dimarts la ronda de contacte amb els grups, entre ells els seus socis parlamentaris, que han demanat la derogació de la llei mordassa, mentre el PP ha criticat la iniciativa qualificant-la de "Pla Begoña". El ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i el de Cultura, Ernest Urtasun, s'han reunit entre este dilluns i este dimarts al Congrés amb tots els grups menys Vox per a rebre aportacions al pla de regeneració plantejat pel president de l'executiu, Pedro Sánchez.

La intenció ara és recopilar les aportacions rebudes per a continuar donant forma al pla i presentar-lo després de l'estiu, segons han assenyalat fonts de l'executiu, que no han concretat data ni el tipus d'iniciativa amb el qual li donaran forma. En concret, el dilluns els ministres van mantindre reunions amb representants de PNB, EH Bildu, Podem i BNG, que van expressar els seus dubtes i en alguns casos, fins i tot la seua decepció amb el pla de regeneració democràtica, i van demanar més mesures. Per exemple, trencar el pacte amb el PP per a reformar el Consell del Poder Judicial o derogar per complet la coneguda com a llei mordassa.

Este dimarts s'han reunit entre altres grups amb ERC, el portaveu de la qual, Gabriel Rufián, ha demanat també la derogació de la llei mordassa i ha plantejat la possibilitat d'aprofitar el pla per a regular l'activitat dels "familiars directes" del president o presidenta de l'executiu i evitar així que alguns jutges facen “política” al respecte. A més, este dimarts els ministres han celebrat una trobada amb el portaveu del PP en el Congrés dels Diputats, Miguel Tellado, que ha dit posteriorment als mitjans que la seua formació passarà a denominar "Pla Begoña" al de Regeneració Democràtica perquè "no avança en la qualitat institucional" d'Espanya, però sí que es vol utilitzar, al seu juí, per a "tapar un enorme escàndol".

Tellado ha comentat que ha pogut constatar que el pla "no existeix", que està "buit de contingut" i que "no hi ha cap text", ja que no se'ls ha entregat cap document. Una crítica similar han realitzat fonts d'UPN després de la reunió del seu diputat Alberto Catalán amb Bolaños i Urtasun. Per la seua part, fonts de Coalició Canària han explicat que la diputada Cristina Valido no ha fet cap aportació al pla, pel fet que vol esperar a rebre un document per part de l'executiu.

Pla d’Acció per la Democràcia

El president del Govern, Pedro Sánchez, va presentar dimecres passat en una compareixença en el ple del Congrés les línies generals del denominat Pla d'Acció per la Democràcia, centrat en els mitjans de comunicació i amb el qual pretén una major transparència. Un pla que ell mateix va prometre presentar, després dels cinc dies de reflexió que es va prendre el mes d'abril passat, per a decidir si li valia la pena seguir al capdavant del govern davant de la campanya d'assetjament que considera que existia contra ell i la seua família.

El pla pretén desenvolupar el Reglament europeu de llibertat de mitjans aprovat per l'Eurocambra, amb l'objectiu de fixar nous estàndards de transparència sobre la propietat, l'assignació de publicitat institucional i el mesurament d'audiències dels mitjans privats. El govern preveu un paquet de cent milions d'euros per a ajudes a la digitalització dels mitjans i canvis en les lleis del dret a l'honor i a la rectificació, així com una reforma de la llei mordassa en matèria de llibertat d'expressió.

Sánchez també va plantejar la reforma de la llei electoral per a fer obligatoris els debats en les campanyes i perquè totes les enquestes publicades incorporen totes les dades de la seua realització i la metodologia d'estimació de resultats. I va anunciar l'aprovació d'una Estratègia Nacional de Govern Obert que inclou la presentació d'una llei d'administració pública oberta per a ampliar i millorar la quantitat i la qualitat de la informació governamental.

També et pot interessar

stats