Directes
Ara en la televisió
EL XEF A CASA

El govern recupera la llei contra el tràfic de persones amb més ajudes i drets per a les víctimes

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres, Dia Internacional de les Dones, l'avantprojecte de llei integral

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, aquest divendres en roda de premsa / Gustavo Valiente (Europa Press)
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de març 2024 - 16:48 Actualitzat: 08 de març 2024 - 17:27

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres, Dia Internacional de les Dones, l'avantprojecte de llei integral contra el tràfic de persones, una norma centrada en les víctimes. En les dones, la majoria són estrangeres en situació irregular: no seran expulsades del país, podran comptar amb permisos provisionals de residència i treball i tindran ajudes sense necessitat de denúncia. El govern recupera així una regulació que va quedar pendent la passada legislatura en la mateixa redacció. En tot cas, nova llei incrementa les ajudes a les víctimes.

En aquesta ocasió, ho ha fet a proposta del Ministeri d'Igualtat, que dirigeix la socialista Ana Redondo, mentre que en la passada legislatura ho va impulsar la que en aquell moment era ministra de Justícia, Pilar Llop, en lloc de qui llavors era ministra d'Igualtat, Irene Montero. Es tracta d'una aprovació en primera lectura pel que el text ha de passar encara pels òrgans consultius i, a més, en la roda de premsa posterior al Consell, Redondo ha manifestat la seua intenció de comptar amb l'opinió de totes les organitzacions que treballen en aquest àmbit.

"És una llei que no és punitivista, és una llei fonamentalment centrada en la prevenció, en la sensibilització i en la protecció de les víctimes. I el que es pretén és actuar enfront de totes les formes de tràfic, com ens exigeix tant el conveni de Varsòvia com el conveni d'Istanbul i els nostres compromisos internacionals", ha assegurat Redondo.

Drets per a les víctimes estrangeres de tràfic

Segons ha explicat, la norma contempla una autorització provisional amb permisos de residència i de treball quan se certifique la "condició definitiva de víctima de tràfic", una cosa "importantíssima", ha valorat Redondo, per a aquestes víctimes que viuen amb "por i angoixa" i a les quals s'ha de "protegir i acompanyar en tot moment". També garanteix que no s'expulsarà del país les víctimes que es troben "en situació de tràfic" i se'ls ofereix "tota una bateria d'ajudes i drets" sense necessitat de denúncia: accés a l'ingrés mínim vital, consideració de col·lectiu prioritari per a optar a un habitatge públic, assistència lletrada i indemnitzacions amb càrrec als béns decomissats a les màfies i tractants.

Així mateix, la ministra d'Igualtat ha recordat que, amb aquesta llei, amplien el concepte de tràfic a altres tipus que tenen a veure amb el tràfic laboral, sexual, amb objectiu matrimonial, matrimonis concertats, per a comerç d'òrgans, etcètera. I també ha explicat que el Consell ha aprovat el desenvolupament de la llei del "només sí que és sí". Fonts del seu departament han assenyalat que aquest divendres el Consell de Ministres ha instat al Ministeri d'Igualtat a desenvolupar l'article 41 d'aquesta llei per a estendre les ajudes econòmiques a víctimes de violència de gènere a les víctimes de violència sexual.

Igualment, la titular d'Igualtat ha anunciat que s'ha aprovat la renovació del protocol d'actuació enfront de l'assetjament i a l'abús en el si de l'administració general de l'Estat, un acord aconseguit i anunciat la setmana passada. "Em sembla que aquesta mesura dona coherència al govern perquè estem sol·licitant-ho a diferents sectors, a diferents col·lectius que precisament siguen proactius, que establisquen protocols per a la defensa de les persones enfront de l'assetjament i a l'abús sexual", ha apuntat.

Podem acusa l'executiu de prendre mesures cosmètiques

Després de la roda de premsa del Consell de Ministres, Podemos ha acusat el govern d'impulsar "mesures cosmètiques" per a deixar el feminisme "silenciat en un calaix" i ha plantejat una bateria d'iniciatives legislatives que contemplen una llei de tràfic, una llei antiracista, així com el compliment de les mesures contemplades en la llei de l'avortament i del només sí que és sí.

Les critiques també han arribat del Partit Popular, que s'ha preguntat si l'aprovació aquest 8M de l'avantprojecte de llei és un anunci per a tapar "els escàndols que envolten el govern" i ocultar la llei d'amnistia.

També et pot interessar