El govern repartirà enguany 147.412 milions d'euros entre les autonomies, un 9,5% més
El Ministeri d'Hisenda dona més marge fiscal a les comunitats autònomes
La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha comunicat este dilluns als governs autonòmics que el 2025 rebran un total de 147.412 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte del sistema de finançament autonòmic, i ha informat que les comunitats tindran més marge fiscal per al període 2025-2027. Esta xifra suposa un 9,5% més que la que van rebre el 2024, segons fonts del Ministeri d'Hisenda, que destaquen que suposa un "nou rècord" en finançament per a les autonomies.
A més, la vicepresidenta ha comunicat a les comunitats autònomes l'objectiu d'estabilitat per al període 2025-2027, que reflecteix un major marge fiscal per a les comunitats autònomes.
La senda vigent fins ara preveia que les comunitats autònomes hauran de registrar un superàvit del 0,1% el 2025 i el 2026. En canvi, la nova senda d'estabilitat comunicada este dilluns planteja un objectiu de dèficit del -0,1% els anys 2025, 2026 i 2027. Això implica que les comunitats autònomes tindran dos dècimes més de marge fiscal.
Montero començarà este mes a reunir-se amb les CCAA per a abordar la condonació de deute
La vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha detallat que al llarg del mes de juliol i posteriorment al setembre, es reunirà amb cadascun dels governs autonòmics per a abordar la condonació del deute. "Per a la condonació de deute ens reunirem amb els territoris al llarg del mes de juliol, però com que no hi haurà temps, seguirem el mes de setembre i el temps que siga necessari per a intentar també arribar a un consens i a un acord", ha subratllat la vicepresidenta primera en roda de premsa després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.
Segons ha indicat Montero, en estes reunions es traslladarà la metodologia que el govern d'Espanya entén millor per a ser capaços de compensar, en part, la deficiència de recursos amb motiu de la crisi financera de fa més d'una dècada.