Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El govern valencià i l'oposició intercanvien retrets amb motiu del deute

PSPV i Compromís carreguen contra el PP per no defensar clarament una condonació, mentre que Hisenda manté que la fórmula ha de debatre's en el Consell de Política Fiscal i Financera

La portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, aquest divendres / À Punt NTC

La reforma del sistema de finançament i el possible quitament del deute a les comunitats autònomes s'han convertit en assumptes centrals de cara a les negociacions per a una possible investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Són dues de les reivindicacions històriques valencianes, l'autonomia pitjor finançada de totes. I la postura sobre com abordar aquest debat no és homogènia entre els partits polítics de les Corts. L'oposició parlamentària, PSPV i Compromís, carrega contra el govern PP-Vox per no parlar clarament de "condonar" el deute per a "no enfadar" la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que és una de les dirigents territorials que més s'hi oposa. Des del Consell, gasten en tot moment la fórmula "compensació", sense precisar com, i sostenen que la decisió correspon al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Preguntada per l'assumpte en la roda de premsa posterior al ple del Consell aquest divendres, la portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha insistit que la manera de compensar la Comunitat Valenciana pel finançament injust que rep —pel qual acumula un deute de més de 55.000 milions d'euros— no depén de l'executiu autonòmic, sinó que s'ha de decidir en el marc del CPFF. Merino ha defés que tant la qüestió del deute com la reforma del finançament autonòmic han d'abordar-se "entre tots" i "com més prompte millor" en l'òrgan encarregat de coordinar la hisenda estatal amb les comunitats autònomes. Segons ha dit, "la compensació pot ser de molts tipus". Ha afegit que "no depén" de la Conselleria d'Hisenda "dir quina és la millor forma" i que aquesta "no té una proposta com a tal".

Merino, així mateix, ha llevat ferro a les crítiques de l'oposició pel fet que ningú en el govern de la Generalitat, amb el president Carlos Mazón al capdavant, parle obertament de "condonació". "La semàntica pot ser molt variada" sobre si escau realitzar una quitació de deute o condonació —ha dit—, però "la realitat és una": que el Consell "ha començat a treballar ja per continuar reivindicant el finançament adequat d'aquesta comunitat", ha declarat la titular d'Hisenda.

Unes afirmacions que des de Compromís veuen "molt greus" perquè denoten que no tenen "cap proposta" al respecte. El síndic de la coalició en les Corts, Joan Baldoví, ha respost a Merino en un comunicat. Li retrau"la deixadesa del Consell de PP i Vox" amb una reivindicació històrica com és el deute. També la critica per "posar en dubte que corresponga a la Conselleria d'Hisenda treballar aquest tema". "En lloc de liderar aquesta reivindicació, Mazón i Merino es posen de perfil una vegada més", ha lamentat Baldoví. El parlamentari atribueix aquesta actitud al fet que no volen "molestar Isabel Díaz Ayuso", ja que la presidenta madrilenya "s'ha oposat de forma reiterada a qualsevol regularització del deute derivat de l'infrafinançament de diferents comunitats autònomes", ha recordat.

Des de les files socialistes, també es mostren crítics amb el discurs del Consell sobre el deute valencià i repten el PP a pronunciar-se obertament sobre un quitament de la part que es deu al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), l'instrument de préstec de l'Estat, perquè és la que deriva de l'actual model que infrafinança el territori. "M'agradaria veure Mazón amb la bandera de la condonació del deute per l'infrafinançament. Hem vist com Ayuso no vol sentir-ne parlar, i és un problema en el PP", ha declarat aquest divendres la síndica del PSPV en les Corts, Rebeca Torró, en una entrevista en la ràdio d'À Punt.

Reforma del finançament