Les grans ciutats valencianes reforçaran les inspeccions als locals d'oci nocturn arran de la tragèdia a Múrcia

Alacant, Elx, València i Castelló de la Plana anuncien dispositius per a revisar i garantir la seguretat de les discoteques després del devastador incendi amb tretze morts

Imatge d'arxiu de la discoteca Copity, a la ciutat d'Alacant
Imatge d'arxiu de la discoteca Copity, a la ciutat d'Alacant / Copity (Facebook)

El tràgic incendi que el passat diumenge es va cobrar tretze vides en tres discoteques a Múrcia, dues d'elles sense llicència d'activitat, ha situat en el punt de mira la seguretat en els locals d'oci nocturn. A la Comunitat Valenciana, les ciutats més poblades ja han anunciat que reforçaran la inspecció en aquest tipus d'establiments per a evitar fatalitats com l'ocorreguda fa uns dies a la zona d'oci murciana de Las Atalayas.

A Alacant, l'Ajuntament ultima un dispositiu per a revisar les llicències de les discoteques del municipi per a donar "tranquil·litat" a les persones usuàries i garantir que tot està en regla. Precisament, els locals afectats pel foc —Teatre i l'adjacent Fonda Milagros— havien d'haver cessat l'activitat fa més d'un any, ja que hi havia una orde d'execució de tancament per part del consistori que no es va complir.

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala (PP), ha assenyalat aquest dimecres que "no està de més fer repàs" de tots els establiments d'oci nocturn repartits per l'urbs per a confirmar que totes obrin de manera local i que "no hi ha cap expedient pendent de resolució". "Sempre que succeeixen aquestes desgràcies són un toc d'atenció i, encara que de forma regular la inspecció de l'Ajuntament va fent periòdicament aquest tipus de revisions, el sector mateix de l'hoteleria alacantina s'ha posat a disposició perquè hi haja tranquil·litat per als usuaris, que és la nostra responsabilitat", ha subratllat el regidor popular.

També Elx, on governa una coalició formada per PP i Vox, ha avançat que redoblarà els exàmens a discoteques i pubs, previsiblement a partir d'aquesta mateixa setmana. L'alcalde, el popular Pablo Ruz, ha expressat les condolences de l'equip de govern davant la tragèdia, i ha assenyalat que tant la Policia Local com tots els executius locals "sempre" han dut a terme una tasca d'inspecció a la ciutat en espais d'oci nocturn, tot i que episodis com el de diumenge "posen en alerta" l'administració pública i evidencia la importància que té la supervisió municipal.

I a València, l'ajuntament encapçalat per María José Catalá ha creat un grup de treball amb membres del servei de Llicències d'Activitat i de la Policia Local perquè desenvolupen conjuntament un pla específic per a reforçar les inspeccions a locals d'oci i espectacles, així com a apartaments turístics il·legals. Ho ha avançat la mateixa alcaldessa, en declaracions als mitjans de comunicació després d'inaugurar la setzena assemblea general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). El nou equip tindrà reunions cada quinze dies per a planificar totes les supervisions que ha de fer el personal tècnic del consistori en establiments de la capital. 

Catalá ha fet una crida a les administracions locals perquè es reforcen els serveis municipals i s'incremente la vigilància als locals d'oci per tal que tot complisca la llei i que tragèdies com la de Múrcia no es tornen a repetir.

Més al nord, Castelló de la Plana també se'n puja al carro de la revisió de les llicències atorgades per l'administració local. L'alcaldessa, Begoña Carrasco (PP), ha explicat en declaracions a À Punt NTC que, només assabentar-se de la desgràcia, van començar a moure fils per a comprovar tots els permisos dels diferents establiments de la ciutat. "Més val previndre", ha subratllat, la primera regidora, que governa en coalició amb Vox i ha deixat clar que només perseguiran els espais que no estiguen en una situació regularitzada. "Qui tinga la llicència i tot en regla no ha de preocupar-se", ha afegit.

La popular ha explicat que hi ha reunions previstes amb la patronal del sector de l'oci nocturn per a abordar la situació i tractar d'anticipar-se "a situacions no desitjades que després acaben en drames personals". I ha apuntat que, com a màxima responsable de l'Ajuntament castellonenc, no vol topar-se amb "sorpreses desagradables", com li ha passat a l'homòleg de Múrcia, que s'ha trobat amb una orde de tancament de la discoteca incendiada sense executar i datada del 2022, abans que ell agafara la vara de comandament.

Tot i les revisions periòdiques i rutinàries, durant 2023 el Síndic de Greuges ha rebut 120 queixes relatives a contaminació acústica o per fums a tota la Comunitat Valenciana, la majoria sobre locals d'oci i festers.

També et pot interessar

stats