Els grups del Botànic fan un balanç positiu en l'equador de la legislatura amb un govern "estable"
Els partits de l'oposició suspenen el Botànic i consideren que hi ha hagut "falta de previsió i planificació" durant la pandèmia i que han sobrat "anuncis i propaganda"
Es compleixen dos anys de les eleccions autonòmiques que revalidaren el govern del Botànic, un executiu amb la coalició del PSPV i Compromís, al qual es va sumar Unides Podem amb l'entrada en el Consell. La pandèmia ha obligat a canviar les prioritats, però també ha desgastat les relacions entre Ximo Puig i Mónica Oltra. En dos anys a les Corts, Unides Podem i Ciutadans han canviat de síndic. En Les notícies del matí tots els síndics parlamentaris han fet balanç d'aquests dos anys.
El PSPV va ser el partit més votat ara fa dos anys amb 643.000 vots i 27 diputats. El síndic socialista, Manolo Mata, diferencia entre un primer any del Botànic, en el qual "hem tingut molt de creixement econòmic", i un segon any marcat per la pandèmia, en què s'ha respost d'una "manera unitària amb el pacte de reconstrucció signat per tots tret de Vox".
Mata veu Puig finalitzant la legislatura
Mata ha destacat l'esforç dels partits del Botànic per "buscar solucions" quan hi ha hagut desavinences i ha destacat que "s'han aprovat sis pressupostos i s'ha legislat amb l'aprovació de la llei de la funció pública i la llei del joc".
Amb vista als dos anys que resten, Mata veu Puig finalitzant la legislatura, perquè encara "han d'arribar els fons europeus que són molt importants i ens queda molt oxigen i coses per a proposar als valencians". Considera el síndic del PSPV que l'anterior avanç electoral va permetre mantindre el govern del Botànic, "ja que Unides Podem estava perdent força, i el 2023 hi haurà una nova majoria del Botànic".
Ferri: "Hem consolidat un govern estable"
El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que han sigut dos anys "difícils" en els quals el govern del Botànic ha "consolidat un govern estable que ha sabut donar solucions als problemes dels valencians". Ferri ha admés que s'han comés errors en la gestió de la pandèmia, "però ens hem sabut corregir i ara tenim una de les incidències més baixes d'Europa i la més baixa d'Espanya".
En aquests dos anys Ferri ha apuntat que han aprés que hi ha dues coses fonamentals: "Allò públic i crear una xarxa social que no deixe caure la gent en moments tan difícils". Per al síndic de Compromís, la sanitat pública és "sagrada", l'educació presencial és "fonamental" i la renda valenciana d'inclusió s'ha demostrat com "un recurs essencial per als valencians".
Els reptes de Compromís són la lluita contra el canvi climàtic i la transició ecològica de l'economia "que s'ha de fer d'una forma justa" i treballar perquè "la xarxa social continue avançant amb polítiques inclusives". També ha exigit Ferri la reforma del finançament i que "arriben els diners que pertoquen als valencians".
Lima: "Hem deixat empremta en el Botànic, com l'habitatge"
La síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha fet un balanç "positiu" i considera que han demostrat ser un govern "consolidat" pel el repte que ha suposat la pandèmia. A més, ha mostrat "l'orgull de deixar empremta" en el Botànic en qüestions com l'habitatge, amb el parc públic d'habitatge i la unitat antidesnonaments.
"Som capaços de dialogar per a arribar a consensos i hem demostrat estabilitat i fortalesa comparada amb les dretes a Madrid i posant en el centre les persones, com en les ajudes del Pla Resistir", ha assenyalat.
Per al futur, els reptes d'Unides Podem són "repensar el model industrial", "cuidar allò públic", com la gestió directa de la sanitat pública, i "frenar la paralització de l'ampliació del port de València".
Bonig suspén el Botànic
En el bloc de l'oposició, la síndica del PP, Isabel Bonig, ha "suspés" el govern del Botànic perquè "ha faltat la gestió en tots els àmbits, no hi ha projecte post-Covid en matèria sanitària ni projecte de reactivació econòmica". També ha criticat el president, Ximo Puig, ja que ha indicat que el PP va estar al principi al costat del govern, ha signat el pacte de la reconstrucció amb coses que no li agradaven i ha presentat propostes de tota mena per a ajudar. "La veritat és que la reciprocitat no l'hem tinguda per part del president, quan tenim l'experiència de 20 anys de gestió".
Bonig considera preocupant les notícies de canvi de normes d'explotació del transvasament Tajo-Segura, la falta d'una política industrial, "com es veu en la Ford", ja que "hui la Comunitat Valenciana no és atractiva per a la inversió per la falta de seguretat jurídica i per la falta d'un tipus impositiu competitiu, com en altres regions". Altres aspectes negatius per al PP, són un atur "insuportable", ja que no hi ha recanvi per al turisme, i que tornen, diu, "el sectarisme" en la gestió sanitària amb la reversió de l'hospital de Torrevella i en la gestió de l'administració aprovant lleis "que exclouen els millors" i de l'educació. "El PP ha abanderat des de l'inici la lluita pel llibertat en l'ensenyament en la qual hem guanyat 40 sentències a Puig".
Sobre si els resultats del 4 de maig a Madrid condicionaran la política a la Comunitat Valenciana, Bonig ha explicat que signifiquen dos models de gestió. "La gent apostarà per un govern amb errors, però que ha apostat per la llibertat, la baixada d'impostos i una gestió tècnica de la pandèmia que li ha faltat a la Generalitat Valenciana, i això la gent ho valorarà i d'alguna manera hi influirà".
Merino afirma que ha faltat previsió i planificació en la pandèmia
Ciutadans ha sigut un dels noms propis de la legislatura, primer pels resultats que va obtindre en les eleccions, 470.000 vots i 18 diputats, a només un del PP i per tant a punt de situar-se com a segona força amb més representació després del PSPV. Però també en les últimes setmanes Cs ha protagonitzat l'actualitat després de la marxa de Toni Cantó.
Per a la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, està sent una legislatura "diferent i excepcional" per la pandèmia que "ha fet que no es duguen avant molts dels projectes previstos pel Botànic II, que a nosaltres ens semblen marcats pel sectarisme". Si no haguera sigut així, Ciutadans afirma que hagueren avançat en "els deliris nacionalistes d'uns i les ocurrències populistes i extremistes d'uns altres perquè el PSPV es deixa arrossegar pels seus socis".
Respecte a la gestió de la pandèmia, per a Merino hi ha hagut "clarobscurs", però sobretot "ha faltat previsió i planificació i han sobrat anuncis i propaganda". També ha trobat a faltar Ciutadans per part del president, Ximo Puig, una reivindicació forta al govern central i no una "reivindicació descafeinada" que exigisca el finançament i les vacunes, "ja que han arribat menys vacunes de les que li corresponen a la Comunitat Valenciana".
D'altra banda, Merino també ha criticat "el bloqueig absolut" a les iniciatives de Ciutadans "per normal general", així com a les propostes d'investigació, on hi ha hagut "un mur". No obstant això, se sent "molt orgullosa" del treballat del seu partit. "Hem sigut els que hem presentat més iniciatives l'any passat, vam participar en els pressupostos i seguirem des del centre intentant fer una política útil".
Vega afirma que s'han aprovat lleis "molt sectàries aprofitant la pandèmia"
La portaveu de Vox, Ana Vega, ha fet un balanç negatiu d'aquests dos anys perquè "no hi ha hagut a penes gestió en un any de pandèmia", i a més "els tres membres del Botànic han estat enfrontats entre ells en un govern que no està dirigit pel Partit Socialista sinó per Compromís".
Vox ha destacat que s'han aprovat lleis "molt sectàries aprofitant la pandèmia", com la llei de la funció pública amb la imposició del requisit lingüístic, la llei de tanteig i retracte o "la pròxima normativa que s'aprovarà sobre expropiació d'habitatges". Vega ha dit que en compte d'aquestes lleis "s'hauria d'haver estat treballant per a ajudar aquells sectors als quals no se'ls ha permés treballar" i ha acusat el Botànic de "falta de previsió en l'àmbit econòmic i sanitari".
"No podem fer un bon balanç de la legislatura, però per a això hem vingut, per a ser opció de govern i canviar les coses", ha valorat Ana Vega. Respecte al cordó sanitari que proposen Unides Podem i Compromís, la síndica de Vox ha dit que li sembla "absurd i il·lògic". "Que es deixen de teatre i es posen a treballar pels ciutadans, nosaltres no respondrem a aquetes provocacions perquè nosaltres hem vingut a treballar", ha conclòs.