Els grups de les Corts acorden per unanimitat la prestació de desocupació per als diputats

Es podrà reclamar quan s'haja ocupat l'escó almenys díhuit mesos i es podrà cobrar un màxim de dos anys

Les Corts, en  una imatge d'arxiu
Les Corts, en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

Els quatre grups de les Corts han aparcat les diferències habituals per a pactar per unanimitat un assumpte que els toca de prop. PP, PSPV, Compromís i Vox han acordat en la comissió de govern interior establir prestacions de desocupació per als diputats que abandonen l'escó, sempre l'hagen ocupat almenys díhuit mesos, és a dir, un any i mig. Este dret, que entrarà en vigor només es publique en el Butlletí de les Corts, no tindrà caràcter retroactiu: s'abonarà un màxim de dos anys i serà incompatible amb l'ocupació de llocs en l'administració o en l'empresa privada. 

L'acord l'ha anunciat el síndic socialista, José Muñoz, durant les preguntes dels periodistes després de la comissió. "És una prestació per desocupació com la de qualsevol treballador per compte d'altre", ha remarcat el diputat, que ha destacat que les Corts era "l'únic parlament autonòmic" sense esta classe de prestacions, la qual cosa suposava "una anomalia". Segons ha explicat, mesures com esta són garantia que persones amb "pocs recursos" puguen accedir a la política.

La prestació que cobraran els exdiputats serà l'assignació reglamentària, descomptant complements com el quilometratge. Es deixaria de percebre en el cas que troben treball i contemplarà l'edat de jubilació en els 67 anys vigents, segons el règim general de la Seguretat Social.

35 milions d'euros per a les Corts, un 2,38% més

Preguntat per què els quatre grups han arribat a este acord i no han sigut capaços de consensuar una postura sobre finançament autonòmic o la renovació dels òrgans estatutaris, Muñoz ha explicat que el PP i l'oposició han considerat "necessari" garantir que les persones que es dediquen a una professió "noble" puguen percebre una prestació "com qualsevol treballador".

La comissió de govern interior també ha donat llum verda al pressupost de les Corts per al 2025. Uns comptes que ascendeixen a 35 milions d'euros, un 2,38% més. L'augment es deu, segons la institució, a la renovació del sistema de seguretat del parlament valencià, els uniformes de la plantilla i l'augment d'ajudes socials al personal.

El comunicat de les Corts ha destacat la disminució de les partides de Presidència, del 42%, que passa de 181.800 euros a 106.300. La cambra autonòmica indica que "s'han suprimit les dietes de la Presidència (6.000 euros) o s'han rebaixat un 60% les atencions protocol·làries i representatives", entre altres retallades.

També et pot interessar

stats