La Guàrdia Civil tomba el testimoni de Marcos Benavent i el situa en el centre de la trama corrupta d'Imelsa

Els agents de l'UCO confirmen en el juí que l'autoanomenat 'ionqui dels diners' els va negar haver manipulat les gravacions i que va parlar-los de factures falses i testaferros

Les nou persones acusades en el primer juí pel cas Imelsa, davant el tribunal
Les nou persones acusades en el primer juí pel cas Imelsa, davant el tribunal / Rober Solsona

Dos agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han confirmat el desviament de fons en l'empresa pública Imelsa i han relatat davant del jutjat com l'exgerent, Marcos Benavent, els va parlar durant la investigació policial de factures falses i testaferros. Quasi un mes després de l'inici del primer juí de les onze subcauses en què es divideix el macrocàs conegut com a Taula, ha arribat el torn perquè declararen en el tribunal els agents de la Guàrdia Civil que dugueren a terme les primeres indagacions. Els investigadors han desmuntat la versió que ha defensat en els últims mesos l'autoanomenat 'ionqui dels diners', quan va assegurar haver manipulat les gravacions que originaren tota la causa

Els agents han declarat, en qualitat de perits, en el judici que se celebra en l'Audiència de València per la peça número 10 del cas Taula, relativa a l'empresa Thematica Events. S'investiguen els presumptes suborns a canvi de subvencions suposadament irregulars a través d'Imelsa, societat vinculada a la Diputació de València, en l'època que el Partit Popular n'estava al capdavant. Hi ha nou persones acusades pel desviament de fons per a pagar campanyes electorals del partit en les eleccions municipals de 2007 i les generals de 2008. També se sospita que cometeren il·legalitats en adjudicacions de contractes municipals.

Els especialistes de l'UCO han explicat que van començar amb la investigació del cas al setembre de 2014, quan se'ls va traslladar un llapis de memòria i diferent de documentació que havia aportat a la Fiscalia Anticorrupció la denunciant Rosa Pérez, exdiputada i consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. En la declaració han validat aquest dispositiu, que contenia centenars de converses dels acusats en la trama i han insistit que, des del primer moment, Benavent els va negar que estigueren alterades, com ha sostingut després en el juí. "En cap cas reconeix haver-les organitzat", asseguren els investigadors, que puntualitzen a més que Benavent va aportar-los contextos i altra informació annexa que no apareixia en els enregistraments i que es va afegir a la recerca. 

Els àudios sobre Imelsa han sigut un element fonamental en el procediment judicial. En la primera sessió de la vista oral l'exgerent d'Imelsa, seguint el canvi d'estratègia que ha adoptat en els últims mesos, va assegurar que ell i el sogre els havien manipulat i editat i per això va demanar que s'anul·laren. Una petició que la magistrada va rebutjar i, per tant, continuen acceptant-se com la prova principal en el juí. 

"Recaptador" per al PP valencià

Un segon element que ha planat en la declaració dels experts de la Guàrdia Civil és el modus utilitzat per Benavent, a qui han situat en el centre de la trama corrupta, per tal d’aconseguir diners procedents d’empreses públiques. L'exgerent d'Imelsa és, de fet, el principal acusat en la causa i s'enfronta a una pena de huit anys i tres mesos de presó. 

L'UCO ha explicat a la jutgessa amb tot detall com era el sistema que va desenvolupar Benavent. Un entramat que no començava en Imelsa, sinó un parell d'anys abans, el 2005. Aleshores el 'ionqui dels diners' va començar a treballar per a la Fundació Jaume II el Just, on feia funcions de "recaptador" per al PP de la Comunitat Valenciana. 

Quan Alfonso Rus va arribar a la presidència del PP a València, Benavent —han narrat els agents— va passar a treballar en el partit a temps complet en l'àrea de comunicació, encara que li pagava la fundació. "L'aleshores president de l'entitat, Vicente Burgos, revestia els procediments de contractació de legalitat i Benavent anava a les empreses que contractaven amb la fundació i els demanava entre un 2% i un 3% d'aquelles adjudicacions", han afirmat. Mentre Benavent estava en la fundació, Thematica va facturar 1,7 milions d'euros en tres anys. 

La dinàmica es va traslladar a Imelsa en el moment que Benavent arriba a la gerència de la mà d’Alfonso Rus. Des d'aleshores, Thematica va començar a facturar amb aquesta societat pública, han descrit els experts policials. Es parla, en concret, d’una doble forma d’obtindre diners per a les empreses de Benavent administrades per dos testaferros, una de les quals era Berceo Mantenimientos. Benavent va crear-la ell mateix per a enriquir-se il·lícitament: a través de factures completament falses o d'una sobrefacturació, va aconseguir vora dos milions d'euros. 

El juí continua fins al 7 i 8 de juny, quan els advocats presentaran les conclusions finals. Els delictes pels quals podrien ser condemnats les nou persones processades són prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals. Entre els principals acusats, a banda de Benavent, figuren també l'exvicepresident de la corporació provincial i exalcalde del PP, Juan José Medina; i l'administrador de Thematica Events, Rafael García. Per a ells la Fiscalia Anticorrupció demana set i cinc anys de presó, respectivament. 

També et pot interessar

stats