La Guàrdia Civil no troba empremtes de Zaplana en els papers clau d'Erial

Els agents n'han trobat díhuit en els papers del sirià, full de ruta del cas, però no les han pogudes atribuir a cap persona

Eduardo Zaplana entra a la Ciutat de la Justícia, en una sessió del judici del cas Erial
Eduardo Zaplana entra en la Ciutat de la Justícia, en una sessió del judici del cas Erial / Rober Solsona (Europa Press)

La prova pericial de les empremtes sobre els papers del sirià, full de ruta dels investigadors del cas Erial, no ha identificat les d'Eduardo Zaplana. En els documents s'han trobat díhuit empremtes dactilars i una d'una palma de la mà, cap de les quals corresponen a l'expresident de la Generalitat. Els pèrits del departament de criminalística tampoc no han pogut identificar cap persona entre els candidats amb què s'havia demanat comparar les proves.

Els resultats de la pericial, demanada per la defensa de Zaplana, els ha donats a conéixer el president del tribunal, Pedro Castellano, en l'inici de la nova sessió del cas Erial, centrada la revisió d'alguns àudios i gravacions dels investigats.

Els anomenats papers del sirià són el document clau en la causa. En estos es dibuixa l'operativa de societats per a cobrar els presumptes suborns per les adjudicacions de les ITV i el parc eòlic. La Guàrdia Civil els va localitzar en l'escorcoll del despatx del primer advocat de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, l'autodenominat el ionqui dels diners, a qui els els va entregar un empresari sirià, representant de la comunitat musulmana a València, a qui coneixia dels actes oficials. Este ciutadà diu haver-los trobat, de manera fortuïta, en el pis on residia de lloguer, que havia pertangut a Zaplana.

Converses telefòniques

Durant la sessió, la sala ha escoltat algunes de les converses telefòniques que la Guàrdia Civil va interceptar entre els processats l'any 2018, quan ja se'ls investigava. El fiscal n'ha seleccionat les converses transcrites que no van arribar a ser certificades pel secretari judicial, a fi d'assegurar-ne la validesa en el procés. La majoria són fruit del seguiment de la Guàrdia Civil al telèfon de Joaquín Barceló, l'autodenominat testaferro de Zaplana, ja siga parlant amb l'exsecretària de l'expresident Mitsuko Henríquez o amb l'advocat Saturnino Suances, els dos imputats també en el procediment.

També et pot interessar

stats