Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR T14

Guillermo Luján: "La barrancada que va patir Aldaia no estava prevista en cap pla local ni autonòmic d'inundacions"

L'alcalde socialista critica l'alerta tardana a la població i la paralització del desviament del barranc de la Saleta durant el Botànic, un projecte que el nou Consell promet desbloquejar este semestre

10.01.2025 | Entrevista LNM Guillermo Luján Valero

Setanta-tres dies després de la dana, encara queda molt a fer a Aldaia. L'alcalde, Guillermo Luján (PSPV), ha recordat en Les notícies del matí la crisi silenciosa que amaguen les persianes baixades dels comerços tancats i sense perspectiva d'obrir o les persones amb mobilitat reduïda, que fa dos mesos que estan atrapats als pisos, pels forats dels ascensors i els garatges que continuen inundats. La població encara mira de reüll el barranc de la Saleta, font intermitent d'inundacions al municipi, que fa quaranta anys que en reivindica el desviament. "Hi ha por i preocupació. Qui no ens diu que d'ací a un mes o l'any que ve tornem a tindre'n una altra", ha advertit l'alcalde del municipi, on la dana del 29 d'octubre va cobrar-se sis vides.

Luján no ha estalviat crítiques per la situació d'Aldaia abans, durant i després de la catàstrofe. Denuncia l'alerta tardana i confusa, l'enèsim retard en les obres de canalització del barranc i la falta d'explicacions dels tècnics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) sobre la "singular" inundació que va patir el municipi. "En cap pla local d'inundacions ni en l'autonòmic (Pamtri) la hipòtesi estava prevista", ha advertit Luján, que ha comparat la situació com un "tsunami" i un "càncer".

Si ens hagueren avisat de pujar al primer pis, podríem haver salvat alguna vida més

"A les 18:30 hores es va trencar el pont de Picanya (sobre el barranc de Poio), però fins a les 20:00  h no vingué aigua pel barranc de la Saleta" (...) "Si ens hagueren avisat de pujar al primer pis, podríem haver salvat alguna vida més", ha advertit entre crítiques pel retard i la falta d'informació de l'avís a la ciutadania pels telèfons, amb el sistema Es-Alert, que compara amb l'avís, més precís, per una altra dana, setmanes després de la barrancada. L'alcalde d'Aldaia assegura que com que cap institució ni administració els va informar específicament del que estava passant, aplicaren les receptes habituals per a les alertes d'inundació al municipi. "Estàvem lluitant contra una dana com un refredat i era un càncer; el problema és que ningú ens ho va dir", ha lamentat.

Estàvem lluitant contra una dana com un refredat i era un càncer; el problema és que ningú ens ho va dir

El projecte de desviament del barranc fora del nucli podria prendre impuls en el primer semestre de l'any, quan hi ha el compromís de la Generalitat de "desbloquejar" la situació i licitar les obres, després de la represa de la iniciativa en el primer trimestre del 2024. "El full de ruta el teníem previst abans del 29-O, ara correrem més", ha dit Luján, que mira esta nova finestra d'oportunitat amb tanta expectativa com prudència, després de moltes "quasi" que acabaren frustrant-se.

El desviament del barranc va encallar per un informe de la Conselleria de Medi Ambient durant el Botànic. Ningú et diu que no, però estes coses es paren

No es fia perquè ha vist com la predisposició és sempre positiva, però "només amb les voluntats no anem a cap lloc". Encara li dura el mal gust de boca per la parada del projecte en temps del Botànic, quan estava a punt de caramel. "Es va encallar per un informe de Medi Ambient, en què no l'impedia, però plantejava canvis per a no afectar l'horta a l'altura de Xirivella. Ningú et diu que no, però estes coses es paren", ha recordat, com també una reunió en què va plantejar si era "més importat l'encisam que les persones". Posteriorment, a preguntes de la tertuliana Laura Ballester (Levante-EMV), ha matisat estes declaracions i ha reconegut que el problema era més complex, per la necessitat d'ajustar-se a una nova norma, la llei de l'horta, i la falta d'una declaració d'impacte ambiental, que inicialment s'havia considerat innecessària.

Aldaia té 30.000 veïns. Part del municipi està en zona inundable i normes com el Patricova fan impossible, hui, la construcció de garatges subterranis, com el que es va autoritzar al Centre Comercial Bonaire. Luján reivindica adaptar-se a la situació heretada i minimitzar els riscos amb infraestructures hidràuliques i plans de prevenció. "Volem continuar vivint a Aldaia", ha insistit, recordant un dels cartells que pengen en un dels comerços afectats per la dana al municipi.

l’Horta Dana 2024

També et pot interessar