Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Habitatge es reuneix amb les autonomies amb el Pla Estatal i el Bo de Lloguer sobre la taula

La trobada estarà marcada per les declaracions d’Isabel Rodríguez sobre retallar finançament estatal a les comunitats “insubmises”

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, en una imatge d'arxiu / Carlos Luján (Europa Press)

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, encapçala este dijous una conferència sectorial amb els responsables autonòmics del ram per a continuar amb els treballs del pròxim Pla Estatal d'Habitatge i la següent convocatòria del Bo Lloguer Jove, entre altres assumptes. A la reunió, presencial, està previst que acudisquen totes les comunitats autònomes, segons han indicat fonts del departament.

La cita arriba en un moment marcat per les recents declaracions fetes per la titular d'Habitatge sobre la retallada del finançament estatal a les comunitats autònomes “insubmises” amb la llei d'habitatge, referint-se expressament al cas de Madrid i a les comunitats governades pel PP, entre elles la valenciana.

“Qui no aplique la llei d'habitatge, no tindrà finançament del govern espanyol”, va advertir recentment la ministra, que va incidir que entre el 70 i el 75% de les polítiques d'habitatge de les comunitats es financen amb fons de l'Estat.

Rodríguez ha culpat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, del fet que milers de madrilenys patisquen per la seua "insubmissió" a la llei i visquen una situació “insostenible socialment”. Per contra, ha agraït la disposició de la Generalitat de Catalunya, que ampliarà de 140 municipis catalans a altres 131 els municipis tensionats, que abasten el 90% de la població catalana.

El PP ha presentat el seu pla d'habitatge, que contempla entre altres mesures abaixar el llindar d'inquilí vulnerable. Tanmateix, la ministra ha demanat que, abans de presentar noves propostes, apliquen la llei d'habitatge per a, per exemple, abaratir el lloguer. Així mateix, Rodríguez també ha demanat als populars que deixen de “boicotejar” una llei de sòl que ja podria estar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Entre els punts que s'abordaran en la reunió figura el pròxim Pla Estatal d'Habitatge, que estarà dotat de més habitatge públic, major transparència i més participació ciutadana.

Segons ha avançat l'executiu espanyol, este pla serà molt diferent dels aprovats fins ara, perquè la situació “no és la mateixa que s'anava gestionant anys arrere”.

També es tractarà amb les comunitats autònomes el Bo Lloguer Jove, que el ministeri reeditarà, encara que va deixar constància que en algunes comunitats autònomes, entre les quals la ministra va destacar Madrid, no està arribant als joves. El govern espanyol vol ampliar la partida pressupostària perquè arribe a més beneficiats.

El Bo Lloguer Jove és una ajuda de 250 euros al mes per als joves d'entre 18 i 35 anys amb ingressos inferiors a tres vegades el percentatge de l'indicador de rendes múltiples (Iprem) que visquen en un pis llogat amb una renda màxima de 600 euros mensuals (ampliable a 900 en alguns supòsits) o en habitacions de 300 euros, ampliables a 450.

Habitatge