Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Ibáñez (Compromís-Sumar): “S’ha obert una oportunitat per al finançament autonòmic i cal aprofitar-la”

Carrega contra el PSPV per desmarcar-se de la plataforma del Finançament Just i trencar el consens amb la resta de partits per no reclamar el fons d'anivellament

Alberto Ibáñez durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

“S’ha obert una oportunitat, com era la qüestió del finançament autonòmic, i cal aprofitar-la”. Així veu Alberto Ibáñez la reforma del sistema de finançament que s’ha compromés a dur a terme el PSOE, però del qual no ha donat cap detall. El diputat de Compromís, integrat en el grup plurinacional de Sumar al Congrés i portaveu d’Iniciativa, un dels tres partits que formen la coalició valenciana, creu que és el moment d’aprofitar la predisposició del govern espanyol per a negociar un nou sistema de finançament autonòmic que atenga les necessitats reals de la Comunitat Valenciana.

Durant la seua intervenció en Les notícies del matí, el diputat confia en “la sensibilitat plurinacional demostrada” de Sumar, un dels integrants del govern central, per a impulsar un nou model de finançament que no perjudique la Comunitat Valenciana.

Com ha defensat el diputat de Compromís-Sumar des dels estudis d’À Punt, “la qüestió territorial ocupa una part important”, assenyalava en referència a les prioritats de la coalició que lidera Yolanda Díaz. Per esta raó, Alberto Ibáñez creu que es podrà abordar la reforma del finançament “en esta legislatura”.

D’altra banda, ha carregat contra el PSPV per desmarcar-se de la Plataforma per un Finançament Just i trencar el consens amb la resta de partits polítics i agents socials per no reclamar el fons d'anivellament.

En opinió del diputat de Compromís-Sumar, el PSPV s’ha equivocat adoptant esta postura: “A mi no m’agrada la política fiscal del PP i de Vox, però reconec la legitimitat de les Corts per a disposar de la política fiscal que consideren.

Ací el partit socialista s’equivoca, entre altres coses perquè quan van fer una política fiscal progressista tampoc va haver-hi finançament, per tant, crec que no podem buscar excuses i, almenys, hem d’estar autocentrats i defensant el que moviments socials, sindicats, patronal i el conjunt de les Corts ha votat”, exposava Alberto Ibáñez.

El diputat de Compromís-Sumar ha valorat positivament la reunió institucional que va mantindre el president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el cap de l’executiu, Pedro Sánchez, divendres passat. Per a Ibáñez, el cap del Consell va traslladar a Sánchez “demandes històriques de la Comunitat Valenciana”, entre les quals ha citat la supressió del pas a nivell d’Alfafar o la situació del sector ceràmic a Castelló de la Plana, però, en canvi, no va ser capaç de centrar “el principal motiu”, com va ser el tema del finançament autonòmic. Creu que en este assumpte, “el PP i el PSOE acaben boicotejant-se”. 

Reforma del finançament