Iceta recorre al TC el rebuig del Parlament de Catalunya a la seua designació com a senador
El líder del PSC al·lega vulneració de drets i demana mesures cautelars.
El pronòstic s'ha complit. La majoria independentista s'ha imposat i el Parlament de Catalunya ha rebutjat la designació del socialista Miquel d'Iceta com a senador. La cambra ha elevat 65 vots en contra (31 d'ERC, 30 de JxCat i 4 de la CUP), 25 a favor (17 del PSC i 8 dels comuns) i 39 abstencions (36 de Cs i 4 del PP).
La decissió frustra els plans de president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per situar un català al capdavant del Senat per primera vegada en la història.
Iceta ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional en què al·lega que s'ha vulnerat l'article 23.2 de la Constitució espanyola i demana als magistrats que prenguen mesures cautelars.
El PSC considera que no s'ha respectat aquest article de la Carta Magna que recull que tots els ciutadans "tenen dret a accedir en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics, amb els requisits que assenyalen les lleis".
En el mateix recurs, els socialistes catalans recorden que la sessió constitutiva del Senat està prevista per al dimarts 21 de maig. Per això, demana al Tribunal que no solament impugne el succeït al Parlament català, sinó que prenga "mesures cautelars".
Esgrimeix que el veto al fet que siga senador evita que el PSC tinga un dels representants que li correspondria en la sessió constitutiva del Senat. Per això, estima que s'ha de procedir amb "urgència excepcional" perquè no es produïsca un mal irreparable en els seus drets.
En el recurs d'empara, el PSC no posa el focus tant que el Parlament haja rebutjat la designació d'Iceta, sinó en el mecanisme de votació que s'ha utilitzat per a decidir si havia de ser o no senador. Així, considera que hauria d'haver sigut un mecanisme de votació amb paperetes, fet que haguera impedit vetar la designació, ja que és un format de votació que impedeix emetre vots negatius.
D'altra banda, Iceta ha dit que vetar-lo com a senador no li "restarà gens de voluntat per a trobar solucions acordades a través de l'únic camí, que és el diàleg, la negociació i el pacte", en el conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya.
Així mateix, el líder dels socialistes catalans ha recordat que la primera vegada que va parlar d'anar al Senat en el Parlament de Catalunya va ser quan es va oferir a acompanyar l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, per a "impedir l'aplicació del 155".
El PSOE assumeix que haurà de presentar un candidat alternatiu
El govern central i el PSOE ja assumeixen que hauran de presentar un candidat alternatiu al líder del PSC per a presidir el Senat.
Està previst que l'executiva federal del PSOE es reunisca aquest divendres per a aprovar, entre d'altres, els noms triats per Pedro Sánchez per a presidir el Congrés i el Senat.