La igualtat entre homes i dones, lluny de ser realitat en les candidatures electorals
Dels sis partits amb representació a les Corts, només Ciutadans ha presentat una candidata a presidenta, Mamen Peris
La paritat està molt lluny de ser realitat, també en les candidatures electorals. Un 70% dels caps de llista de tots els partits de les eleccions autonòmiques del 28 de maig són homes, per només el 30% que són dones. Suposa un retrocés, ja que en els comicis de 2019 aquests percentatges estaven més equilibrats i està lluny de l'ideari igualitari amb el qual quasi totes les formacions estan compromeses.
En canvi, en el conjunt de les candidatures a les eleccions municipals els partits han presentat llistes paritàries. També és veritat que una llei orgànica prohibeix que en pobles majors de 3.000 habitants hi haja una desproporció superior a un 60/40. En l'àmbit municipal també hi ha enguany moltes candidates a alcaldesses i en ciutats molt importants com Castelló de la Plana, València o Alacant.
Però atenció al que passa en les eleccions autonòmiques, perquè els partits continuen reservant els llocs de poder als homes. Comença a haver-hi paritat en la base, però dels sis partits amb representació a les Corts, golejada d'homes amb cinc, contra una única candidata a presidenta, Mamen Peris, de Ciutadans.
La desigualtat disminueix en el conjunt de persones que es presenten per a ser diputats o diputades a les Corts. En total es presenten 1.378 persones en les llistes de tots els partits i el 53% són homes i el 46% dones. També en conjunt hi ha hagut retrocés en paritat respecte al 2019.