Directes
Ara en la televisió
ZOOM

Igualtat reclama a la justícia que ordene la implantació de més polseres de control a maltractadors: n'hi ha quasi 3.000 disponibles

La ministra Redondo defén que cap dona protegida per este sistema ha sigut assassinada per la parella o exparella a Espanya

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha demanat este dilluns als jutges que instal·len més polseres de control telemàtic d'ubicació de maltractadors, una mesura de protecció dirigida al fet que cap víctima protegida per este sistema siga assassinada a mans de la seua parella o exparella. En estos moments, hi ha quasi 3.000 polseres disponibles per a la seua implantació.

Redondo ha informat que la delegació del govern contra la violència de gènere disposa de 7.600 dispositius, que serveixen per a controlar que els agressors no s'acosten a les seues víctimes. A l'agost, n'hi havia instal·lats únicament 4.749.

La titular d'Igualtat ha incidit en el fet que "cap dona amb dispositiu ha sigut assassinada, una dada rellevant". Per això, ha demanat a la justícia que el considere "com una forma de protecció eficaç" i els utilitze.

Un control telemàtic que porta en marxa des del 2009

El control telemàtic d'agressors es va començar a aplicar a Espanya el 2009 per a vigilar el compliment de les ordes d'allunyament per violència de gènere. Enguany, s'ha ampliat el seu ús també per a la protecció de víctimes de violència sexual, com estableix la llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com "del només sí és sí". Actualment, és l'autoritat judicial qui ha de decretar-ne la instal·lació.

Amb tecnologia renovada el 2024, la polsera d'un investigat o condemnat es pot sincronitzar amb el terminal de diverses víctimes i una víctima pot estar protegida de diversos agressors. L'objectiu és garantir la seguretat de la víctima, documentar un possible trencament de l'orde d'allunyament i dissuadir l'agressor de l'incompliment de les prohibicions imposades judicialment.

Quan un jutjat el decreta, s'instal·la una polsera a la mà o el turmell de l'agressor, que també rep un terminal mòbil associat. La víctima o víctimes disposen d'un telèfon intel·ligent, de tal manera que es puga conéixer quan l'home s'hi acosta malgrat la prohibició d'aproximació.

Si l'agressor s'acostara a la dona o a la zona d'exclusió fixada (a la qual no pot accedir per orde judicial), o si la polsera patira cap dany o inclús perdera la cobertura, el sistema està preparat per a llançar una alerta a l'anomenat centre Cometa. Aleshores, en funció de la situació, o bé telefonant a l'agressor, contactant amb les forces i cossos de seguretat, o també parlant amb la víctima.

Dona Violència masclista Justícia