Illa: "Catalunya pot ajudar a millorar Espanya i és un dels meus objectius"

El president català assegura que és bo que hi haja una millora en el finançament de Catalunya i també en la resta d'autonomies

Illa durant la seua primera reunió amb l'alcalde de Barcelona, en el Palau de la Generalitat el 23 d'agost
Illa durant la seua primera reunió amb l'alcalde de Barcelona, en el Palau de la Generalitat el 23 d'agost / Lorena Sopena / Europa Press

El nou president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha avançat que un dels seus objectius és que esta autonomia "ajude a millorar" Espanya, també, diu, a través del finançament singular que el PSOE ha acordat amb ERC. "És una cosa que naix del convenciment profund d'una Catalunya amable, constructiva, que defensa el seu autogovern i la seua personalitat política pròpia, però que s'implica a ajudar a millorar una Espanya plural, diversa i plurinacional en una Europa d'horitzó federal", assegura Illa.

En la seua primera entrevista com a president de Catalunya que publica este diumenge el diari La Vanguardia, Illa ha defensat els pactes d'investidura amb ERC i els Comuns i ha llançat un missatge de concòrdia cap a la resta de comunitats autònomes. "Mai hem negat, ni ningú m'ho ha demanat, la solidaritat entre diferents. La millor solidaritat amb la resta de ciutadans espanyols és fer polítiques que milloren l'educació, la sanitat i la seguretat", ha argumentat.

Quant a si el nou sistema acordat és o no un concert econòmic, com s'ha apuntat des de diferents àmbits, Illa ha assenyalat que es tracta d'un acord per a "millorar el finançament de Catalunya amb una fórmula pròpia, un finançament singular", que considera que té un "ampli consens en la societat catalana" i que té encaix dins de la Constitució.

Així, el president català ha insistit que malgrat que a alguns "els pot convindre el soroll", des del seu govern no es "caurà en este parany" perquè considera que és "bo que hi hagi una millora del finançament de Catalunya i de la resta de comunitats".

En el cas que no aconseguisca la majoria necessària perquè el Congrés aprove el finançament singular per a Catalunya, Illa ha afirmat que es buscaran "els camins i maneres de fer-ho efectiu. És el meu compromís. No serà senzill. Hi ha gent ací i fora d'ací que fa molt soroll amb aquest tema. Però voldria convidar a tindre un enfocament constructiu, a sumar-se a un plantejament de Catalunya que és solidari", ha agregat.

Pel que fa als acords d'investidura amb ERC i els Comuns, i l'executiu que acaba de començar la seua legislatura, el president català ha assegurat que "de moment, és un govern en solitari i el meu horitzó és este".

També et pot interessar

stats