Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Illa demana l’aplicació de l’amnistia mentre les forces de seguretat busquen Puigdemont

L'expresident català ha desaparegut després d'un acte multitudinari prop del Parlament de Catalunya

Salvador Illa, durant la primera part del ple d'investidura, al qual no ha assistit Puigdemont / EFE
08 d'agost 2024 - 12:10

Illa ha arrancat el seu discurs demanant l’aplicació “àgil i sense subterfugis” de l’amnistia i ha proclamat que pretén “treballar amb tots”. Així s’ha dirigit Illa a la resta dels diputats catalans durant un ple atípic, protagonitzat per Carles Puigdemont, que ha desaparegut després d’haver participat en un acte multitudinari. 

Les forces de seguretat busquen l’expresident, que ha tornat després de set anys de fugida, ja que compta amb una orde de detenció del Tribunal Suprem. 

La primera part del ple d’investidura ha començat puntual, a les 10:00 hores, mentre la tensió creixia a l’espera de la presència de Puigdemont, que finalment no hi ha assistit. 

L’expresident ha eclipsat el protagonisme d’Illa durant la primera hora de la jornada, quan ha pronunciat un discurs davant de milers de persones. “Ni és ni serà mai un delicte fer un referèndum”, ha proclamat Puigdemont, durant l’acte. En acabar, l’expresident ha desaparegut.

Als voltants del Parlament de Catalunya s’han viscut diverses escenes de tensió entre els manifestants i els Mossos d’Esquadra, que havien acordonat la zona prèviament. Els agents han carregat contra els manifestants i simpatitzants de Puigdemont quan han intentat accedir al parc de la Ciutadella per una de les portes acordonades.  

“Catalunya ha de mirar cap avant”

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha començat este dijous el seu discurs d’investidura exigint “l’aplicació àgil, ràpida i sense subterfugis de les disposicions” de la llei d’amnistia. 

“Catalunya ha de mirar cap avant, no pot perdre el temps, ha de comptar amb tot el món”, ha proclamat en un hemicicle sense Carles Puigdemont.

Illa s’ha compromés a “treballar per a fer possible el restabliment íntegre de la totalitat dels drets polítics de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya i de totes les formacions polítiques”, i ha defensat l’aplicació de la vigent “llei d’amnistia aprovada fa uns mesos pel Congrés”.