Illueca acusa Compromís de bloquejar un acord de Sumar amb Podem per a no perdre "suport amb el PSOE"

El candidat de Podem a la Generalitat acusa les forces que fan costat a Sumar de "bloquejar" un acord autonòmic i estatal per a "no perdre els suports mediàtics i la complicitat amb el Partit Socialista"

Héctor Illueca i Pilar Lima en l'acte del projecte Sumar en Fira València al novembre del passat any
Héctor Illueca i Pilar Lima en l'acte del projecte Sumar en Fira València al novembre / Josep Gil (Europa Press)

El vicepresident segon i candidat de Podem a la Presidència de la Generalitat, Héctor Illueca, ha acusat Compromís i altres forces que fan costat a Sumar, la plataforma que impulsa Yolanda Díaz, de "bloquejar" un acord amb Podem autonòmic i estatal per a "no perdre els enormes suports mediàtics que tenen i la complicitat amb el Partit Socialista".

Així s'ha posicionat, un dia després de l'acte en què Díaz va oficialitzar la seua candidatura a les generals sense el suport dels dirigents de Podem, que insisteixen a tancar un acord de primàries per a donar-li suport.

"El problema no està en Podem, caldria veure si hi ha diferents posicions en Sumar", ha mantingut Illueca, que ha defensat que en aquesta plataforma hi ha forces que "honestament volen aliar-se amb la formació morada mentre que unes altres com Compromís estan bloquejant aquest acord".

Al seu judici, és evident que si hi haguera una aliança amb Podem "alguns perdrien els suports mediàtics i les complicitats amb el PSOE que no tenen". "I no estan disposats, per això estan bloquejant una cosa tan senzilla com una metodologia de primàries que afavorisca la unitat".

Illueca ha posat com a exemple les reaccions que van generar les seues crítiques al president de Mercadona, Juan Roig, ja que "els que primer van eixir a defensar-lo van ser Compromís i Joan Baldoví", candidat de la coalició valencianista a la Generalitat. O també el fet que "fins Mónica Oltra va manifestar la seua sorpresa amb la posició de Compromís sobre la llei del 'només sí és sí'".

"Manipulació" de l'últim sondeig del CIS

També ho ha lligat a la "manipulació" de l'últim sondeig del CIS per a "llevar vots a Unides Podem" o al fet que "el PSOE va postergar la presència de la ministra Ione Belarra en la roda de premsa després del Consell de Ministres per a defensar la seua llei més important en la legislatura".

Sospita que Compromís no eixirà ben parat

Illueca ha mostrat la seua confiança que puga haver-hi un acord de primàries en el si de Sumar per a aconseguir "la millor aliança possible" i no ha volgut concretar si ha traslladat aquesta posició a Díaz.

A més, ha dit que "sospita" que Compromís no assolirà rèdit electoral per no aliar-se amb Podem, "però cadascú és lliure de fer el que considere", ha afegit.

En clau autonòmica, sobre si l'absència de Podem en l'acte de Sumar podria restar-los suport, Illueca ha recordat que queda tota la campanya electoral i "molta tela per tallar", a més d'assegurar que estan centrats en el seu projecte i que "el veredicte el diran els ciutadans".

"Les pròximes eleccions autonòmiques només es poden guanyar per l'esquerra. Només hi ha una força a la Comunitat Valenciana amb capacitat de mobilitzar els sectors desencantats i la joventut, i es diu Podem", ha reivindicat, remarcant que no està "fent estratègia electoral" i que respecte els seus socis de govern.

Baldoví defensa que Compromís està "còmode" amb Sumar

El candidat de Compromís a la Generalitat, Joan Baldoví, ha subratllat que en l'acte de Sumar d'aquest diumenge "hi va estar qui hi va voler estar" i ha manifestat: "Als llocs on un vol estar, s'ha de sentir còmodes, i nosaltres ens sentim còmodes amb la vicepresidenta Yolanda Díaz".

No obstant això, ha eludit respondre si integraria en la seua llista autonòmica l'altra formació valenciana que va acudir, Esquerra Unida, que encara no ha acordat reeditar la coalició Unides Podem.

Sense referir-se ni a Podem ni a Esquerra Unida, Baldoví ha indicat que Compromís ja té els seus candidats i llistes. A més, creu que la millor opció és presentar-se amb "la seua cara, programa i gent". No obstant això, sí que tenen llocs reservats en les seues llistes encara que "no han decidit encara" per a qui serà.

Baldoví ha eludit contestar si inclouria representants d'Esquerra Unida en aquestes posicions. Sí que ha dit que se sentiria còmode amb la presència de Yolanda Díaz en actes de Compromís en les eleccions autonòmiques.

També et pot interessar

stats