Illueca anuncia una ajuda al lloguer "automàtica" per a qui porte més de sis mesos d'espera
El vicepresident i conseller confirma durant la presentació dels comptes d'Habitatge per al 2023 que l'impost sobre les vivendes buides dels grans tenidors començarà a cobrar-se l'any que ve
El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha avançat aquest divendres que el pressupost de la Generalitat per l'any que ve incorpora una línia d'ajudes al lloguer "automàtiques" per a les persones demandants d'habitatge que no hagen pogut ser beneficiàries després de sis mesos inscrites en el registre públic. La dotació total d'aquesta partida arriba a dos milions d'euros.
A més, ha anunciat que el nou impost per als habitatges buits començarà a cobrar-se el 2023, amb la previsió de recaptar fins a 250.000 euros durant el pròxim exercici. "Quan no es posen en circulació en sis mesos, actuarem amb contundència amb les sancions pertinents", ha advertit en la comissió d'Economia de les Corts.
La intervenció d'Illueca obri la roda de compareixences de consellers i conselleres per a detallar els pressupostos previstos el 2023 en els seus departaments, els últims del Botànic per a la segona legislatura. El d'Habitatge serà, segons el seu responsable, un pressupost global "rècord" de 402,3 milions, fet que suposa un augment del 12,5% respecte al 2022 gràcies als fons procedents del Pla Estatal d'Habitatge i als europeus Next Generation EU. El conseller ha destacat que els comptes públics pugen per huité any consecutiu i que busquen tant donar resposta a l'emergència residencial com avançar en mesures estructurals.
Per partides, la més grossa es destinarà a la col·laboració publicoprivada: fins a 50,2 milions per a construir 1.100 habitatges destinats a lloguer social en règim de cessió d'ús del sòl. També es preveuen 38,72 milions (+12,6%) per a ampliar el parc públic i 31 més per a iniciar promocions i finalitzar les que estan en marxa. D'altra banda, 15,3 milions aniran a regeneració, 24,34 seran per a ajudes al lloguer en general, 22,8 es destinaran al bo de lloguer jove, 3,46 a la compra i reforma d'habitatges destinats a lloguer social per a joves (+264%) i 2,3 per a ajudar a adquirir cases en municipis en risc de despoblació (+56%).
De cara al futur, Illueca ha avançat que tractaran que les promocions d'habitatge públic compten amb una reserva d'habitatge específica per a població jove, a més d'altres partides com la de dos milions d'euros per a fomentar el model d'habitatges col·laboratius per segon any consecutiu.
Dins de l'altre eix del pressupost, el de rehabilitació, es preveuen 46 milions en ajudes per a edificis i 44 milions per a la rehabilitació integral de barris, així com 15,7 milions per al Pla Conviure d'adequació de l'entorn construït (+130%), 6,5 milions per al Pla Recuperem Llars de regeneració del parc municipal (+85%) o 700.000 euros per a la instal·lació de plaques solars. En general, segons el conseller, la previsió és actuar vora 20.000 habitatges i donar un "impuls sense precedents" a la rehabilitació tant en edificis particulars com a escala més gran. "El futur de l'edificació valenciana passa sí o sí per un nou model basat en innovació i sostenibilitat", ha reivindicat.
L'oposició denuncia incompliments
Durant el debat, els partits de l'oposició —PP, Ciutadans i Vox— han retret Illueca, que és d'Unides Podem, la baixa execució del pressupost de 2022, que "no arriba al 15%". També l'han criticat per repetir promeses dels últims anys, algunes fins i tot de l'exconseller Rubén Martínez Dalmau, a qui va succeir en setembre de 2021.
En la rèplica, Illueca ha defensat que la Comunitat Valenciana va ser "la primera" autonomia a publicar les convocatòries dotades amb fons europeus i ha ressaltat que la unitat antidesnonaments ha actuat des de la creació el 2021 sobre vora 2.000 procediments, dotant tots els afectats d'una alternativa residencial. També ha recordat l'oposició que no pot basar les crítiques en l'execució provisional del pressupost d'un departament que "depén de subvencions", ja que "a data 31 d'octubre el nivell és del 43,69%".