Iñaki Urdangarin, a un pas d'entrar en la presó
L'exmarit de la infanta Cristina està citat hui a l'Audiència de Palma per a rebre l'orde d'ingrés a un centre penitenciari.
Iñaki Urdangarin està cada vegada més prop d'ingressar en un centre penitenciari. Després que el Tribunal Suprem ratificara ahir dimarts per unanimitat la condemna de presó dictada per l'Audiència Provincial de Palma per al marit de la infant Cristina pel cas Nóos, el també cunyat del rei Felip VI s'ha convertit en la primera persona vinculada amb la família reial espanyola que té una sentència ferma que l'obliga a entrar a presó.
Aquest dimarts Urdangarin, junt amb els altres condemnats Torres i Matas, està citat a l'Audiència Provincial de Palma per a rebre el manament de presó, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.
Rebaixa de cinc mesos
Els cinc magistrats que integren el Suprem han acordat absoldre Urdangarin del delicte de falsedat en domini públic, la qual cosa provoca la reducció en cinc mesos de la pena de presó respecte a la imposada inicialment per l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca perquè la sala entén que la intervenció de l'exduc de Palma no queda provada. Amb aquesta decisió, la condemna final per a Urdangarin es queda en una pena de 5 anys i 10 mesos de presó. Però la rebaixa no evitaria, en principi, l'ingrés en presó d'Urdangarin, que els magistrats també condemnen a 7 anys i 6 mesos d'inhabilitació absoluta i a pagar una multa de 512.553,68 euros.
En la sentència del cas Nóos emesa al febrer del 2017, el tribunal balear condemnava inicialment Urdangarin a 6 anys i 3 mesos de presó per frau fiscal, prevaricació, malversació, tràfic d'influències i dos delictes fiscals relacionats amb l'activitat de l'Institut Nóos, una entitat sense ànim de lucre. Al seu soci Diego Torres, en canvi, li va imposar una pena de 8 anys i 6 mesos de presó per delictes pareguts.
Davant el recurs dels acusats contra la sentència, la confirmació del Suprem de la condemna de l'exduc de Palma el deixa a les portes d'entrar a la presó. El recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional, al qual previsiblement recorrerà la defensa, té poques possibilitats de tirar endavant perquè, tradicionalment, aquest òrgan solament es planteja una possible suspensió de l'execució de la condemna mentre es resol el recurs en penes inferiors als 5 anys de presó. La del marit de la infanta Cristina és superior. Per tant, tan sols una decisió extraordinària dels membres del Constitucional frenaria l'entrada del cunyat de Felip VI en un centre penitenciari.
Ara que la sentència és ferma, l'Audiència de Palma de Mallorca podria decretar l'ingrés en presó de manera immediata o decantar-se per celebrar una vista per a decidir-ho. No obstant això, la decisió podria veure's suspesa igualment pel Tribunal Constitucional si la defensa ho sol·licita mentre resol la petició. De moment, el Suprem ja ha fet arribar el seu veredicte al tribunal de les Illes Balears.
Absolució de la germana del rei
Pel que fa a la infanta Cristina, el veredicte del Suprem ha confirmat l'absolució que ja havia dictar l'Audiència de Palma. A més, el tribunal ha rebaixat en més de 100.00 euros la quantitat que la filla del rei emèrit havia de pagar inicialment com a responsable civil a títol lucratiu pel cas Nóos: passa de 265.088 a 136.950 euros. Els magistrats justifiquen aquesta decisió perquè entenen que Cristina de Borbó no pot tindre responsabilitat civil en els delictes fiscals del seu marit. Malgrat tot, la resolució del Suprem estableix que els 128.000 euros rebaixats a l'infanta hauran de ser abonats per Urdangarin.
D'altra banda, la Sala Segona del Suprem ha decidit també reduir a 5 anys i 8 mesos la condemna de Diego Torres pels delictes de malversació, prevaricació i frau a l'Administració, mentre que l'ha absolt dels de tràfic d'influències, blanqueig i falsedat. D'aquesta manera, la condemna de més de 8 anys de presó que li va imposar inicialment l'Audiència de Palma, que incloïa també una multa superior a 1,7 milions d'euros, s'ha vist rebaixada en quasi 3 anys.
El Tribunal Suprem també ha decidit mantindre la condemna inicial de 3 anys i 8 mesos de presó per a l'expresident balear i exministre Jaume Matas, per un delicte continuat de prevaricació en concurs amb falsedat i malversació, i per frau a l'Administració. L'Audiència de Palma li havia imposat, a més, set anys d'inhabilitació.
Branca valenciana de Nóos
També s'ha confirmat l'absolució dels cinc acusats de la branca valenciana del cas Nóos, entre els quals destaquen l'exvicealcalde de València Alfonso Grau i l'exsecretari de Turisme de la Comunitat Valenciana Luis Lobón. La resolució del Suprem manté també l'absolució dels exdirectors de la Ciutat de les Arts i les Ciències Jorge Vela i José Manyel Aguilar, i de l'aleshores responsable jurídica de l'entitat, Elisa Maldonado.
En el vessant valencià s'investigava l'organització de tres cimeres del València Summit i del projecte dels Jocs Europeus a càrrec de l'Institut Nóos, uns projectes pels quals diverses entitats públiques valencianes van pagar 3,5 milions d'euros.
Respecte a la independència judicial
En conèixer la sentència, la Casa Reial ha expressat el seu "respecte absolut a la independència del poder judicial, segons fonts del Palau de la Zarzuela. La decisió del Tribunal Suprem sobre els recursos presentats arran de la sentència de cas Nóos emesa per l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca tanca el procediment judicial en una trama destapada fa ara 12 anys, després que un diputat socialista demanara explicacions al Govern balear per l'elevat cost d'un fòrum de turisme i esport que havia sigut organitzat per l'entitat sense ànim de lucre que encapçalaven Iñaki Urdangarin i Diego Torres.