La Interdepartamental de Salut Mental preveu ampliar el nombre de llits d'hospitalització infantojuvenil
Es crearan unitats i programes de prevenció del suïcidi basats en l'evidència científica
Sanitat ampliarà el nombre de llits d'hospitalització infantojuvenil disponibles a la Comunitat Valenciana. En concret, volen que passen dels 19 actuals a més de 60. Per aconseguir-ho, vol tancar els projectes de les noves unitats d'atenció psiquiàtrica per a la infància i l'adolescència a l'Hospital Doctor Peset de València i al de Gandia (Safor), que se sumarien als elaborats per als hospitals d'Elx, Sant Joan d'Alacant i Alcoi.
Així ho ha establit este divendres la comissió interdepartamental de salut mental de la Generalitat, reunida a Alacant, que ha tingut la participació del responsable de l'Oficina Autonòmica de Salut Mental, Bartolomé Pérez, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, i el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira.
Pérez ha demanat "ser conservador i pragmàtic". Segons ha dit, "en el termini 2024-2025, passarem de tindre tres unitats (a Castelló, La Fe de València i Oriola) a tindre'n com a mínim huit". "És passar de 19 places a superar amb escreix les seixanta o setanta places", ha destacat.
Hospitals de dia per a adults, infants i adolescents
D'altra banda, el responsable de l'Oficina Autonòmica de Salut Mental ha avançat que "en breu" es licitaran 18 hospitals de dia per a adults (actualment n'hi ha 12) i altres 18 hospitals de dia per a infància i adolescència (ara n'hi ha 2), que preveu que obriran entre març i maig del 2025. Amb estos centres, la Comunitat Valenciana se situaria a l'altura de Catalunya i Euskadi.
Actualment hi ha en marxa 22 unitats de prevenció i detecció precoç, amb psicòlegs escolars, que encara està en procés de tràmit per a crear nous llocs de treball. Estes unitats dependran de cada servei de salut mental dels departaments de salut, que treballaran amb els centres escolars per a "detectar casos, orientar i evitar la pèrdua de continuïtat".
Per a això, Sanitat ha sol·licitat a un "expert internacional" el disseny del programa de prevenció, que procedeix d'organismes internacionals com l'Organització Mundial de la Salut o les Nacions Unides.
D'altra banda, s'ha encarregat el document inicial de redacció del Pla Integral de TDAH a una societat científica de psiquiatria infantil, que hauran de presentar a l'octubre i podria estar aprovat al març de l'any pròxim.
Quant al programa de prevenció de suïcidi, Pérez ha destacat que el document base el redactarà la Societat Espanyola de Suïcidologia abans de novembre. "Sempre ens basarem en l'evidència científica i no en ocurrències personals", ha asseverat.
Programa de benestar emocional als centres educatius
En educació, hi haurà un programa de promoció de benestar emocional i prevenció de les addiccions, "dirigit a evitar la depressió, l'ansietat, el bullying, el suïcidi i les addiccions, els cinc problemes que tenen una base molt similar psicològicament", segons ha indicat Pérez.
Per a això, ha apuntat que faran un concurs públic de materials, dotat amb nou milions d'euros en els pròxims quatre anys, que estiga basat en l'evidència científica. "Tot programa de prevenció que no tinga evidència científica no es posarà en marxa amb diners de la Generalitat. El contracte exigeix que hi haja evidència científica", ha sostingut Pérez.
La formació del professorat, immediata
D'altra banda, ha indicat que la formació del professorat serà "immediata" en relació amb la salut mental i s'iniciarà al juny; en riscos de suïcidi, a partir de setembre, així com unes altres sobre el mal ús de les noves tecnologies. A més, ha destacat la licitació de 22 unitats de prevenció indicada, que serviran per a intervindre "entre la prevenció i el tractament".
En serveis socials, ha posat en valor un programa pilot per a persones sense llar amb trastorn mental greu i consum de substàncies, que s'iniciarà a València i que esperen escampar a les quatre grans ciutats de la Comunitat Valenciana. També ha destacat com a "novetat" la creació de la comunitat terapèutica per a patologia dual greu, "un element bastant estrany a Espanya".
Pérez ha assenyalat que la Comunitat Valenciana és l'autonomia amb "major prevalença de trastorns mentals registrats", amb el 25 per cent, contra el 15% de mitjana.