Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Interior demanarà a jutges polseres per a maltractadors potencialment letals

És una de les mesures que es desprenen de les jornades d’anàlisi per a millorar la lluita contra l’augment de crims masclistes

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

El Ministeri de l'Interior donarà instrucció a les forces de seguretat perquè, davant dels casos de violència masclista d’"especial rellevància" o en els quals hi ha un agressor "potencialment letal", sol·liciten als jutges que ordenen la instal·lació de polseres de control telemàtic a aquests maltractadors.

Fonts d'Interior han avançat aquest dimecres que es tracta d'una de les mesures posades en marxa per a millorar la lluita contra l'augment de crims masclistes en les últimes setmanes. Tot, després de l'anàlisi, durant dos dies, d'unitats especialitzades de Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra, Ertzaintza i Policia Foral de Navarra sobre els 49 assassinats masclistes de 2022 i els tres confirmats en el que va d'any.

Aquestes fonts expliquen que en els informes de valoració de risc que es remeten automàticament a fiscals i jutges sobre un cas de violència masclista de risc "mitjà amb especial rellevància" s'incorporarà automàticament la petició que s'impose aquesta mesura de control telemàtic a l'agressor.

Aquesta instrucció va en la mateixa línia que l'ofici que la Fiscal de sala de violència sobre la dona, Teresa Peramato, ha remés aquest dimarts. Demana que, en aquelles situacions en les quals la Valoració de Risc Policial és de risc extrem, alt o mitjà d'especial rellevància, els fiscals sol·liciten la instal·lació de les polseres de control telemàtic, llevat que entenguen que és procedent acordar la presó provisional.

La mesura s'inclou en el decàleg d'iniciatives i conclusions de les jornades d'anàlisis aquest dimarts i dimecres dels responsables policials dels diferents cossos:

  1. Més mesures de seguretat i detecció sobre l'agressor amb una revaluació de factors i amb anàlisis del seu increment de perillositat sobre la víctima, especialment quan es consideren persistents i tenen antecedents de maltractament (al voltant del 20% dels que consten en el sistema VioGén). Interior vol posar el focus sobre ells amb més mesures policials, mentre ultima l'"acomodament jurídic adequat" juntament amb la Fiscalia perquè en determinades situacions una víctima puga ser informada dels antecedents.
  2. Millorar el procediment dels agents que fan les valoracions de risc perquè siguen més comprensius i revisar els criteris per a inactivació dels casos.
  3. Incrementar les actuacions sobre l'entorn de les víctimes després de constatar que en alguns casos les famílies o amics "tendeixen a emmascarar" la situació de risc.
  4. Més formació sobre el denominat protocol zero, que permet les forces de seguretat actuar d'ofici davant d'un cas de maltractament encara que no hi haja denúncia, perquè “està donant bons resultats”.
  5. Millorar els procediments de casos d'especial rellevància o potencialment letals demanant a fiscals i jutges la instal·lació de dispositius de control telemàtic sobre maltractadors a partir de risc "mitjà amb especial rellevància".
  6. Reforçar la comunicació amb els serveis socials.
  7. Potenciar les unitats territorials contra la violència de gènere, que actualment integren 2.800 llocs de funcionaris als quals se sumen els efectius de seguretat ciutadana, que són els encarregats de protegir les dones que tinguen aquest tipus de mesura.
  8. Plans de seguretat personalitzats per a víctimes especialment vulnerables amb toxicomanies o problemes clínics.
  9. Creació d’una taula d'avaluació i seguiment d'assassinats masclistes amb els cossos policials que es reunirà cada mes.
  10. Pel que fa a les conclusions, tots els cossos policials amb competència en lluita contra la violència masclista defensen que els mitjans materials i humans són suficients. També que el sistema VioGen, posat en marxa el 2007, és una eina "potent i eficaç" però també "susceptible de millora" i en "contínua avaluació" per a detectar casos i predir el risc, per a gestionar la protecció de les víctimes i els menors, així com per a articular mesures de seguretat sobre agressors.

Actualment, més de 71.000 casos figuren dins de VioGén i 31.000 gaudeixen d'alguna mena de protecció. En risc extrem hi ha 18 casos i, enlaire, 726.

Violència masclista

També et pot interessar