Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La interpretació de les eleccions gallegues en clau valenciana

Tranquil·litat per al PPCV, Compromís es mira en l'espill del BNG, mentre que el PSPV i Vox demanen no extrapolar els resultats

El síndic del PP en les Corts, Miguel Barrachina, valora aquest dilluns els resultats de les eleccions gallegues / À Punt NTC

Aquest dilluns de ressaca electoral per les eleccions gallegues, els grups polítics amb representació a les Corts fan la lectura dels resultats en clau valenciana. El triomf folgat del PP, que encadena la cinquena majoria absoluta consecutiva amb 40 escons, dona alé als populars perquè veuen en la victòria un aval a les polítiques aplicades ací pel Consell liderat per Carlos Mazón. Compromís, per la seua banda, es mira en l'espill del BNG i comença a plantejar-se amb qui i com es presentarà a la pròxima cita amb les urnes, les europees de juny. Els socialistes valencians demanen no extrapolar els resultats i Vox, que va quedar fora del Parlament gallec, tampoc vol fer cap lectura territorial.

Entre el PP valencià es respira aquest matí tranquil·litat i satisfacció a parts iguals. Alberto Núñez Feijóo, pot respirar alleugerit per haver passat amb èxit uns comicis que afrontava com una prova de foc i que podien fer perillar la continuïtat com a líder nacional dels populars. L'estabilitat està assegurada, almenys a curt termini, i no només en clau nacional, perquè els barons territorials del PP també ixen reforçats de la cita amb les urnes a Galícia. A la Comunitat Valenciana, els resultats es consideren un aval a les mesures que ha posat en marxa Mazón des del juliol, quan va convertir-se en el nou president de la Generalitat. "Compartim polítiques com la baixada d'impostos o aquelles per a una administració més eficaç, que han sigut molt positivament valorades per l'electorat gallec", ha expressat el síndic del PP en les Corts, Miguel Barrachina, que ha dit estar "doblement satisfet" per números del partit.

Des de Compromís han lamentat que finalment no s'haja produït el canvi que vaticinaven algunes enquestes, amb un govern encapçalat pel BNG, però celebren l'ascens "imparable" dels nacionalistes gallecs, que anoten el millor resultat de la història amb 25 diputats. Consideren que aquesta tònica denota l'auge de les forces de proximitat, arrelades al territori, i que estableix les bases per a la seua estratègia: "Creiem que és l'espill on ens hem de mirar nosaltres", assenyala el síndic a les Corts, Joan Baldoví. La coalició ha de decidir ara com es presenta a les eleccions europees i el resultat decebedor de Sumar, que s'ha quedat fora de la cambra autonòmica gallega, pot condicionar ara una candidatura futura conjunta entre les dues forces, que ja concorregueren juntes en els comicis generals. Compromís prendrà la decisió després d'un debat intern en què es valoraran totes les opcions, però sempre tenint en compte que la més encertada serà aquella que "garantisca que els interessos valencians estiguen ben representants a Europa", ha justificat Baldoví.

Els socialistes, un dels grans partits perdedors de la nit —es quedaren amb nou parlamentaris—, demanen no traslladar a altres autonomies ni al conjunt espanyol els resultats de les eleccions gallegues. "Les extrapolacions són odioses. El resultat a Galícia era esperable si fem un històric de les eleccions gallegues", ha argumentat el síndic del PSPV a les Corts, José Muñoz, que ha posat d'exemple com els comicis bascos o els catalans tampoc es corresponen amb la realitat de l'Estat. "Estem convençuts que la situació a Espanya i a la Comunitat Valenciana dista molt del que va ocórrer ahir a Galícia", ha assenyalat el parlamentari. El també secretari d'Organització ha defensat que els socialistes valencians estan en millor disposició que els seus companys de partit per a recuperar la Generalitat, perquè van ser víctima del "vot útil" cap al BNG. "A la Comunitat Valenciana, l'alternativa útil de govern a Mazón és el PSPV", ha remarcat.

Finalment, en Vox no volen fer cap lectura territorial dels comicis. El partit, que s'ha quedat fora del Parlament gallec, veu com aquesta autonomia és l'única que se li resisteix per a créixer en vot. "És un mal resultat tant per a Vox com per a Espanya", ha lamentat el diputat José Muñoz, que ha alertat també que l'independentisme gallec s'ha consolidat com a segona força i "blanqueja el terrorisme d'ETA", alhora que "sols busca la ruptura amb Espanya". Igualment, ha criticat el fet que el PP continuarà governant amb majoria absoluta a la Xunta, de manera que podrà aplicar l'agenda 2030 i el Pacte Verd Europeu "que tant castiga els agricultors".

També et pot interessar