El 'ionqui dels diners' denuncia pressions per a acusar polítics: "Havia de dir que sí a tot"

L'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, assegura que l'empresa pública "mai" va pagar cap factura del PP

Marcos Benavent ha declarat aquest dimecres com a investigat en el primer juí de la macrocausa Imelsa

La segona sessió del primer judici de la macrocausa Imelsa s'ha représ aquest dimecres a l'Audiència de València amb la declaració de l'exgerent de l'extinta empresa pública que dona nom al cas, Marcos Benavent. L'autodenominat "ionqui dels diners", considerat cervell d'aquesta trama de suposades adjudicacions irregulars a canvi de suborns que esguita la Diputació de València, ha defensat la seua innocència en el tribunal. "Per a mi, no", ha respost, en ser preguntat per la jutgessa si es considerava culpable dels delictes que se l'imputen. Benavent s'ha mostrat penedit i ha denunciat "pressions" perquè estirara la manta i acusara polítics, empreses i partits: "Havia de dir que sí a tot (...) La qüestió era perjudicar la major quantitat de gent possible".  

En concret, la peça que es jutja, la J, versa sobre unes presumptes il·legalitats en adjudicacions públiques a l'empresa Thematica Events, que suposadament va ser utilitzada per a desviar fons des de l'administració. Amb aquells diners es pagaren campanyes electorals del Partit Popular en les eleccions municipals del 2007 i en les generals de l'any 2008. A més de Benavent, hi ha huit persones processades més, entre elles, l'exvicepresident de la corporació provincial i exalcalde de Montcada, Juan José Medina (PP), i l'administrador de Thematica Events, Rafael García. També dues caps de secció de l'Ajuntament de València, l'exdirector financer d'Imelsa i tres empresaris. Un d'ells és José Estarlich, presumpte testaferro de Benavent. I com a possibles responsables civils subsidiaris hi consten cinc empreses i el mateix PP. 

Delictes en el primer juí del cas Imelsa
Delictes en el primer juí del cas Imelsa / À Punt NTC

Els delictes de què se'ls acusa són prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals. La Fiscalia reclama una condemna de huit anys i tres mesos de presó per a Benavent, cinc per a Medina i set per a Rafael García com a principals responsables. 

La declaració judicial de l'autoanomenat "ionqui dels diners" ha estat marcada per la falta de memòria, ja que en diverses ocasions ha dit "no recordar" els fets pels quals se li preguntava. El primer que ha fet l'acusat, amb semblant seriós i amb papers en la taula, és dir a la presidenta del tribunal que els fets pels quals està assegut a la banqueta "no són certs". Després d'això, ha advertit que únicament anava a respondre les preguntes formulades pel seu lletrat i la resta d'advocats de les parts que no havien pactat acords amb el ministeri públic. 

La Fiscalia, per la seua banda, ha volgut deixar constància de les diferents declaracions que ha prestat Benavent en el jutjat durant la instrucció del cas, en les quals assegurava que no havia rebut coaccions ni amenaces pels fets que narrava. Es dona la circumstància que l'acusat va modificar la seua versió acusatòria fa uns mesos, quan va canviar d'advocat, i va assegurar que les famoses gravacions que van fer esclatar la causa havien sigut manipulades.

A preguntes de diverses defenses, Marcos Benavent ha demanat perdó "a tanta gent" per les acusacions inicials que ara no manté, en assegurar que va manipular els enregistraments aportats al procediment i sobre els quals se sustenta el cas. "Les meues declaracions van ser en circumstàncies especials, manipulades per mi, en connivència per la meua exdefensa i en col·laboració amb la Fiscalia, on se'm van prometre coses, rebaixes substancials de penes i de no ingrés a la presó", ha assegurat.

El principal acusat en la peça sobre Thematica ha afirmat que hi havia un guió i que "la qüestió era perjudicar la major quantitat de gent possible, ja foren polítics, empreses, persones, partits, etc. A tothom. Com més gran fora això, millor per a tots".

"Operativa criminal" per a desviar diners, segons Anticorrupció

D'altra banda, ha negat que l'empresa pública Imelsa pagara cap mena de factura al PP ni a cap partit: "Era impossible que es pagara per part d'Imelsa cap factura a cap partit. L'interventor no podria donar viabilitat a aquelles factures", ha asseverat.

Seguint la nova estratègia de defensa, Benavent no ha dit a penes paraula a l'entrada als jutjats. Ni ell, ni cap altre dels nou acusats en el procediment. L'exgerent d'Imelsa només s'ha limitat a comentar als periodistes de l'ampli dispositiu mediàtic que l'esperava a les portes de la Ciutat de la Justícia que ja tenia ganes que arribara el moment de declarar davant la jutgessa. De fet, Benavent ja va avançar que hui "diria coses". És la peça clau del cas i qui va destapar el presumpte entramat corrupte amb les famoses gravacions, que el seu advocat va intentar invalidar en la primera jornada del judici. Una petició que la magistrada titular va rebutjar i, per tant, aquestes proves continuen dins del sumari judicial.

Segons Anticorrupció, es va dissenyar una "operativa criminal" per a desviar més de 200.000 euros de fons públics utilitzant l'extinta Imelsa —ara Divalterra—. I Thematica era la firma que presumptament va pagar actes electorals del PP l'any 2007 a Montcada i Vilamarxant. El possible finançament il·legal també hauria arribat al PP valencià per a la campanya per a les eleccions generals del 2008. A més, en aquesta peça s'investiguen l'adjudicació del servei de Bibliobús a València els anys 2008 i 2009 a través del fraccionament de contractes i un espectacle musical fet en col·laboració amb el Muvim.  

Aquest primer judici es produeix més de sis anys després que es practicaren les detencions inicials, al gener del 2016. Abans, el 2014, Esquerra Unida va portar davant la Fiscalia unes gravacions que destapaven les suposades irregularitats que ara intenten aclarir-se i que foren el germen de la macrocausa.

També et pot interessar

stats