Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Irene Montero s'acomiada amb atacs a Sánchez: "Ens fan fora per fer el que vam prometre"

Els ministres ixents i entrants en el govern espanyol protagonitzen l'habitual traspàs de carteres 

Traspàs de cartera entre Irene Montero (dreta) i Ana Redondo (esquerra) / À Punt NTC

Després de la cerimònia protocol·lària al Palau de la Zarzuela per a prometre els càrrecs davant del rei Felip VI, els i les 22 ministres del nou govern de coalició presidit per Pedro Sánchez han protagonitzat el traspàs habitual de carteres en les diferents seus ministerials. Nou cares noves s'han incorporat a un Consell de Ministres de marcat perfil polític i nou són també les que ixen de l'executiu.

La reorganització de competències que ha disposat Sánchez per a aquesta legislatura ha obligat alguns dels ministres que continuen i assumeixen noves funcions a rebre el testimoni dels seus antecessors. Per exemple és el cas del fins ara ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ara es fa càrrec també de Justícia.

La primera a començar amb el tràfec ha sigut Yolanda Díaz. La líder de Sumar ha pres possessió, de nou, com a vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball i Economia Social, encara que en el seu cas no és estrictament un traspàs de cartera, perquè ja ostentava aquestes competències en la legislatura passada. Una emocionada Díaz ha volgut participar en un acte simbòlic en què ha dedicat lloances molt sentides al seu equip, a la família i fins i tot ha llançat una broma al president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi.

Yolanda Díaz i la resta de ministres de Sumar: Pablo Bustinduy, Ernest Urtasun, Mónica García i Sira Rego (d'esquerra a dreta) / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

Montero, a la nova ministra: "Que mai et deixen a soles"

Entre les cares que s'acomiaden hui de la primera línia del govern espanyol, les ministres de Podem Irene Montero i Ione Belarra. La ministra ixent d'Igualtat ha protagonitzat un dels intercanvis més tensos del dia amb la socialista Ana Redondo, nova titular, i s'ha acomiadat reivindicant la labor del seu ministeri i llançant pulles molt directes: "Ministra, et desitge que mai et deixen a soles, i que tingues valentia per a incomodar els homes, amics de 40 i 50 anys, del president del govern", ha dit en una clara al·lusió a l'aïllament que ha patit ella mateixa en aquesta última etapa en l'executiu. I no ha volgut desaprofitar l'ocasió per a atacar el president del govern espanyol: "Hui Sánchez ens fa fora per haver fet el que vam prometre: posar les institucions al servei de l'avanç en drets feministes", ha dit, adreçant-se a la seua companya Ione Belarra.

Morant rep la cartera d'Universitats

Una de les últimes a completar la cerimònia de traspàs ha sigut l'exalcaldessa de Gandia Diana Morant, única representació valenciana en el Consell de Ministres. La fins ara ministra de Ciència ha renovat el càrrec que ja tenia, amb les competències en ciència i innovació, i incorpora la pota d'universitats per a aquesta legislatura. El característic maletí marró l'ha rebut de mans del predecessor, Joan Subirats, amb el repte d'abordar el desplegament de la llei orgànica del sistema universitari (LOSU).

La ministra de Ciència i Universitats, Diana Morant, rep la cartera del ja exministre Joan Subirats / JJ. Guillén (Efe)