Isabel Perelló es converteix en la primera dona al capdavant del poder judicial a Espanya

La magistrada del Tribunal Suprem ha ppromés el càrrec davant del Rei i després prendrà possessió com a presidenta del CGPJ i l'alt tribunal

La nova presidenta del CGPJ jura el càrrec davant del rei Felip VI
La nova presidenta del CGPJ , Isabel Perelló, promet el càrrec davant del rei Felip VI / Marta Fernández (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de setembre 2024 - 09:06 Actualitzat: 05 de setembre 2024 - 08:25

La magistrada Isabel Perelló pren possessió este dimecres per a convertir-se oficialment en la primera dona que presidirà el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem. L'elecció d'este nom, gràcies a l'acord dels vint vocals que conformen l'òrgan de govern dels jutges i jutgesses, trenca un nou sostre de vidre per a les dones en el món de la justícia perquè mai una havia ocupat la primera cadira de la judicatura espanyola.

Els actes per a materialitzar el nomenament de Perelló han començat a les 9:30 hores, quan ha promés el càrrec davant del rei Felip VI en el palau de la Zarzuela. Més tard, a les 13:00, tindrà lloc la presa de possessió en el saló de plens del Suprem, han informat fonts de l'alt tribunal. L'endemà, dijous, la nova presidenta del CGPJ pronunciarà el primer discurs oficial en la cerimònia solemne d'obertura de l'any judicial, presidida pel monarca.

De perfil progressista i adscrita a l'Associació de Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, Perelló és catalana i neta d'un afusellat pel franquisme. No estava en les quinieles que es manejaven en l'inici, però finalment ha sigut la candidata de consens després de quatre votacions fracassades pels enfrontaments entre el bloc conservador i el progressista.

Des que a finals del juliol el CGPJ va començar a caminar amb la nova composició, una vegada renovats els càrrecs caducats que s'arrossegaven ja cinc anys, la designació de la persona que havia de dirigir la institució ha estat en un carreró sense eixida perquè els vint vocals —deu conservadors i deu progressistes— no s'hi posaven d'acord. Ha fet falta votar cinc vegades perquè el nomenament tirara avant, ja que la llei orgànica del poder judicial exigeix una majoria reforçada de tres quints. Este dimarts Perelló s'imposava per setze suports a quatre a l'altra candidata, la també progressista Ana Ferrer. Tant el sector conservador com el progressista han valorat positivament el perfil de la magistrada nascuda a Sabadell.

Isabel Perelló va començar la carrera judicial el 1985 i és magistrada del Suprem des del 2009 en la sala contenciosa administrativa. Actualment, integra la secció tercera, on s'encarrega dels recursos que emanen d'organismes reguladors com la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) o el Banc d'Espanya, entre altres. També s'ocupa dels assumptes relatius al Consell de Transparència, transports, telecomunicacions i subvencions. Responsable majoritàriament d'assumptes econòmics, ha tingut un perfil poc mediàtic durant els quinze anys que du ja en l'alt tribunal.

Durant la trajectòria professional ha passat també per jutjats de primera instància i instrucció de Maó (Menorca), l'Audiència Provincial de Barcelona i en els tribunals superiors de justícia de Catalunya i Andalusia. Així mateix, ha treballat en la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional. A més, va ser lletrada del Tribunal Constitucional entre el 1993 i el 2003 i l'any passat va formar part de la llista que els vocals progressistes van llançar els companys de la branca conservadora per a elegir els dos candidats del CGPJ per al tribunal de garanties.

També et pot interessar

stats