Isabel Rodríguez: "L'acord de tancament de nuclears està signat i segellat"
La portaveu del govern respon així a la sol·licitud de la Societat Nuclear Espanyola a l'executiu de Sánchez per a retardar el pla de tancament de les centrals nuclears
La portaveu del govern, Isabel Rodríguez, ha assegurat aquest divendres que el pla de tancament de les nuclears a Espanya "està signat i segellat" i que els terminis romanen vigents.
Rodríguez respon així a la sol·licitud de la Societat Nuclear Espanyola (SNE) al govern per a aprofitar la revisió que enguany ha de fer-se del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) per a retardar el pla de tancament de les centrals nuclears.
Segons ha dit la ministra, el pla es va acordar amb les empreses del sector, la majoria de les quals ja compten amb projectes de renovables. En aquest acord, empreses, sindicats i govern van pactar dur a terme els tancaments entre el 2027 i el 2035. "Hi haurà qui defenga les energies nuclears, no és el cas d'aquest govern, que aposta per les energies verdes", ha conclòs.
Hi haurà qui defenga les energies nuclears, no és el cas d'aquest govern, que aposta per les energies verdes
La Societat Nuclear demana retardar el tancament nuclear
Les plantes atòmiques estan preparades per a allargar la vida útil 20 o 40 anys i, sense la seua contribució, serà impossible complir els objectius de descarbonització del PNIEC, ha dit l'encara president de la Societat Nuclear Espanyola (SNE) Héctor Dominguis durant la presentació d'un manifest per a reclamar el manteniment del parc nuclear.
El Pniec, ha recordat, es va dissenyar el 2019 en un context molt diferent de l'actual, marcat per la crisi energètica, i en el qual molts països estan optant per ampliar la vida útil de les seues centrals nuclears per a assegurar-se el subministrament d'energia a preus més baixos i estables.
Espanya s'està quedant "sola en la seua estratègia de tancar nuclears", segons Dominguis, que ha advertit que el PNIEC preveu un creixement renovable basat en tecnologies d'emmagatzematge que no existeixen, i ha recordat que la política energètica ha de garantir el subministrament a preus competitius i reduir emissions per a frenar el canvi climàtic.
Una actuació "prudent i raonable" seria, almenys, retardar el tancament de la generació nuclear, que produeix el 20% de l'electricitat a Espanya i evita l'emissió de més de vint milions de tones de CO₂ a l'any, ha insistit.
Segons Dominguis, ja hi ha elèctriques que estan defenent que el PNIEC no es podrà complir sense la nuclear, en al·lusió a unes declaracions recents del conseller delegat d'Endesa, José Bogas.
A més, li consta que hi ha empreses que s'han interessat per la possibilitat d'instal·lar a Espanya xicotets reactors (SMR), la inversió dels quals oscil·la entre 1.500 i 2.000 milions d'euros i la capacitat dels quals ronda els 400 megavats (MW), davant dels 1.000 MW d'una central nuclear clàssica.
"Com a professionals nuclears, i sobre la base dels nostres coneixements tècnics i experiència del sector, avalem el funcionament segur de les centrals nuclears d'aquest país i la seua capacitat per a continuar operant fins als 60 anys o més sense que hi haja cap límit legislatiu o tècnic que ho impedisca", recull el manifest.
"Països com els Estats Units, França, el Japó o Bèlgica estan ampliant la vida dels seus reactors fins als 60 anys i, fins i tot, 80. L'operació més enllà dels 40 anys no suposa un repte tecnològic ni econòmic. L'Agència Internacional de l'Energia defén que és la manera més barata de producció d'energia per a qualsevol país, si no es perjudica aquesta energia amb tributs", afig el text.